ICC utsteder arrestordre på Netanyahu – anklager ham for krigsforbrytelser
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utsteder arrestordre på Benjamin Netanyahu og avdøde Hamas-leder Mohammed al-Masri.
Krig og konflikter: Sjefaktor Karim Khan ba allerede i mai domstolen om å utstede arrestordre på den israelske statsministeren, Israels tidligere forsvarsminister Yoav Gallant og Hamas-ledelsen.
Torsdag kom den offisielle arrestordren fra domstolen i Haag. Den gjelder både Netanyahu, Gallant og avdøde Hamas-leder al-Masri, melder Reuters.
Al-Masri, som også var kjent som Mohammed Deif, ble drept i et israelsk angrep tidligere i år.
Det framgår også anklager om at den israelske statsministeren og forsvarsministeren kan ha brukt sult som et våpen i krigen.
Store deler av Gazastripen er lagt i grus, 90 prosent av innbyggerne er internt fordrevet og FN har gjentatte ganger advart mot hungersnød fordi Israel ikke slipper inn nok nødhjelp.
Arrestordren fra ICC fremmer også påstander om drap, forfølgelse og andre inhumane gjerninger.
Det er løgn og antisemittisk, hevder Netanyahus kontor i en uttalelse.
– Israel avviser de absurde løgnene ICC har reist mot oss, heter det. Netanyahus kontor understreker også at Israel ikke vil «gi etter for press» og at krigen i Gaza vil fortsette til de har vunnet mot Hamas.
ICC har myndighet til å straffeforfølge enkeltmennesker for internasjonale forbrytelser, der det nasjonale rettsvesenet ikke er i stand til eller ikke er villig til å gjøre det. Selv om ICC ikke er en FN-organisasjon, har den en samarbeidsavtale med FN.
Det er svært sjeldent at ICC tar ut arrestordre mot sittende statsledere, men domstolen har tidligere gjort det mot Russlands president Vladimir Putin.
Det er så godt som allment anerkjent at statsledere har full personlig immunitet. Dette følger ikke av skrevne regler, men av folkerettslig sedvanerett, ifølge Lovdata. Det betyr i korte trekk at statsledere ikke kan straffeforfølges for forbrytelser de har begått mens de har sittet med makten – også tortur, folkemord eller forbrytelser mot menneskeheten.
– Hvis han eller en av Hamas-lederne som også er tiltalt skulle dukke opp i Norge, så er vi folkerettslig forpliktet til å arrestere dem. Det samme gjelder alle land i Europa med unntak av Tyrkia, sa Barth Eide i mai.
Den oppfatningen opprettholder Eide torsdag.
– Det er viktig at ICC får gjennomført sitt mandag på en god måte. Jeg har tillit til at domstolen vil behandle saken videre basert på grunnleggende rettssikkerhetsgarantier, sier utenriksministeren i en uttalelse til NTB.
Torsdagens arrestordre fører til ytterligere reaksjoner blant den israelske eliten. Tidligere statsminister Naftali Bennett omtaler arrestordren fra ICC som en skam, mens opposisjonsleder Yair Lapid sier den belønner terrorister». Israels utenriksminister hevder domstolen har «mistet all legitimitet», mens president Isaac kaller avgjørelsen «absurd».
Domstolen mener al-Masri som Hamas-leder kan stilles til ansvar for massedrapene av sivile i Israel under 7. oktober-angrepet i fjor. De mener også at han er ansvarlig for bortføringen av om lag 250 gisler samme dag, hvorav flere har mistet livet eller ennå ikke kommet hjem.
I arrestordren framgår det at noen av disse gislene, hovedsakelig kvinner, ble utsatt for seksuelle overgrep mens de var i fangenskap i Gaza. Enkelte skal også ha blitt utsatt for tortur, ifølge ICC.
Al-Masri pekes på som en hovedaktørene i planleggingen av terrorangrepet mot Israel.
Hamas-ledelsen er likevel fornøyd med beslutningen fra Haag-domstolen torsdag. En høytstående talsperson i gruppa sier Israel omsider «tvinges til å møte sannheten» og at dagens arrestordre gagner den palestinske saken.
– Arrestordren fra ICC er et viktig skritt mot rettferdighet, men konsekvensene blir begrenset om den ikke blir fulgt opp av handling, heter det i Hamas’ uttalelse.
Oversikten over drepte og sårede omfatter ikke tusenvis av mennesker som er savnet, hvorav mange antas å ligge begravd i ruinene av bombede bygninger på Gazastripen. Heller ikke palestinere som er døde som følge av andre konsekvenser av krigen, som sykdom og mangel på mat og medisiner, er med i oversikten.
Krigen startet da Hamas og flere andre palestinske grupper gikk til angrep mot Sør-Israel 7. oktober i fjor. 1.206 mennesker ble drept, både israelere og utlendinger, hvorav de fleste var sivile. Om lag 250 mennesker ble samtidig tatt som gisler og bortført til Gaza. Om lag 100 av dem er fortsatt ikke kommet hjem.
Arrestordren gjelder påståtte krigsforbrytelser. Det heter blant annet at det er skjellig grunn til å tro at Netanyahu og Gallant godkjente angrep mot sivile på Gazastripen.
En arrestordre fra ICC innebærer i prinsippet en rettslig forpliktelse for domstolens medlemsland til å arrestere og overføre dem det gjelder til Haag dersom vedkommende skulle befinne seg på deres territorium.
Til syvende og sist vil det derfor være opp til hver enkelt stat hvilke forpliktelser de skal veie tyngst. Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har tidligere vært tydelig på at regjeringen og Norge må akseptere en eventuell arrestordre av Netanyahu og Hamas-lederne.
ICC sier i torsdagens uttalelse at det ikke er en forutsetning at Israel aksepterer domstolens jurisdiksjon. Israel har fra før forsøkt å få ICCs arrestordre på Netanyahu stanset, men uten hell.
Arrestordren fra ICC omfatter imidlertid ikke kun israelske ledere. Også den avdøde Hamas-lederen møter grove anklager om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.
Arrestordren fra ICC kommer samme dag som dødstallet på Gazastripen nådde over 44.000 drepte palestinere. I tillegg er over 104.000 palestinere såret i krigen. Tallene er samlet inn av Gazas helsedepartement, men anses som troverdige av FN og andre hjelpeorganisasjoner.