Menu
Minst 85 mennesker omkom da det brøt ut panikk under utdeling av veldedighet i Jemens hovedstad Sana onsdag. Foto: Al-Masirah / AP / NTB

85 omkom under utdeling av veldedighet i Jemen

Minst 85 mennesker omkom og over 300 ble skadd da det brøt ut panikk under utdeling av penger til fattige i Jemens hovedstad Sana.

Av NTB | 20.04.2023 09:44:10

Krig og konflikter: Hundrevis av mennesker var onsdag møtt fram ved en skole i Bab al-Jemen-området i gamlebyen i Sana for å motta 5.000 rialer, rundt 85 kroner, i veldedighet fra lokale kjøpmenn.

Arrangementet ble holdt i forbindelse med den forestående feiringen av eid al-fitr, høytiden som markerer slutten på ramadan, og det var koordinert med de houthikontrollerte myndighetene i Sana.

Da porten på skolen ble åpnet, oppsto det trengsel i et trangt trappeløp inn til skolegården, og da soldater skjøt i lufta i et forsøk på å få kontroll over folkemengden, brøt det ut panikk.

Skudd skal ha truffet en strømledning som eksploderte, og folk tråkket hverandre ned i kaoset som oppsto.

Tallene bekreftes av talspersoner for helsevesenet som opplyser at tilstanden for rundt 50 av de skadde er alvorlig.

Ifølge houthienes politisjef Mahdi al-Mashat er tre personer pågrepet etter hendelsen, og det er satt ned en komité som skal granske tragedien.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem, sammen med De forente arabiske emirater og flere andre land i regionen. Med støtte fra vestlige land som Storbritannia og USA har koalisjonen siden gjennomført over 25.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.

Emiratene har også hatt soldater på bakken og støtter separatister som har erklært selvstyre i sør.

FN anslo i 2021 at AQAP har rundt 7.000 menn under våpen i Jemen, og at også den ytterliggående islamistgruppa IS hadde fått fotfeste der og har flere hundre krigere i landet.

FN har omtalt Jemen som verdens verste humanitære krise, og FNs utviklingsprogram UNDP anslo for et drøyt år siden at krigen til da hadde kostet minst 377.000 mennesker livet, rundt 60 prosent av dem som følge av sult og sykdommer.

Human Rights Watch anklager både houthiene, den saudibaserte eksilregjeringen, separatistene i sør og deres utenlandske støttespillere for å bruke nødhjelp som våpen.

En saudiarabisk delegasjon var nylig i Sana der de holdt fredssamtaler med houthiene.

Delegasjonen ble ledet av landets ambassadør til Jemen, Mohammed al-Jaber, som ble tatt imot av houthienes politiske leder Mahdi al-Mashat.

– Minst 85 mistet livet og mer enn 322 ble skadd. Det er kvinner og barn blant de døde, sier en Houthi-tjenestemann.

Den Iran-støttede Houthi-bevegelsen tok sammen med deler av den tidligere regjeringshæren kontroll over Jemens hovedstad Sana høsten 2014, etter flere år med kaotiske tilstander i landet.

USA har i tillegg ført sin egen dronekrig i Jemen, rettet mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), som kontrollerer områder sør og øst i landet.

De sivile lidelsene i Jemen har vært enorme de siste åtte årene. Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at over 150.000 mennesker er drept, blant dem minst 15.000 sivile i målrettede angrep.

Saudi-Arabia og Iran inngikk nylig en avtale om normalisering og gjenoppretting av de diplomatiske forbindelsene, noe som har tent et håp om en varig fredsløsning i Jemen.

(©NTB)

Flere nyheter: