Menu
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ligger i Haag og har 125 medlemmer. USA, som nå innfører sanksjoner mot ICC, er ikke blant dem. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

79 land med støtte til ICC: – USAs sanksjoner skaper fare for straffrihet

79 land skriver i en felles uttalelse at USAs sanksjoner mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC) øker risikoen for straffrihet.

Av NTB | 07.02.2025 15:41:42

Kriminalitet og rettsvesen: – Tiltak av denne typen øker risikoen for straffrihet for de alvorligste forbrytelsene og truer med å undergrave internasjonal rettsorden, som er avgjørende for å fremme global orden og sikkerhet, står det i den felles uttalelsen fra de 79 landene, blant dem Slovenia, Luxembourg, Mexico, Sierra Leone og Vanuatu.

USAs president Donald Trump undertegnet torsdag en presidentordre om sanksjonene mot ICC. Her varsles straffetiltak mot personer som jobber for domstolen samt deres familiemedlemmer.

Begrunnelsen var at Trump mener ICC har «iverksatt ulovlige og grunnløse handlinger rettet mot USA og vår nære allierte Israel».

ICC, som har 125 medlemmer og som holder til i Haag i Nederland, fordømte fredag Trumps beslutning.

Verken USA eller Israel er medlem i ICC, og de to landene har aldri anerkjent domstolens jurisdiksjon.

– Jeg roser president Trumps presidentordre med sanksjoner mot den såkalte internasjonale straffedomstolen, skriver Israels utenriksminister Gideon Saar, som mener at ICC ikke følger folkeretten, på X.

Men mange andre land kritiserer USAs sanksjoner.

– Sanksjonene mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er svært alvorlig. ICC spiller en nøkkelrolle for å bekjempe straffrihet for de mest alvorlige internasjonale forbrytelsene, sier statssekretær Andreas Kravik (Ap) i en uttalelse til NTB.

– Det er viktig at ICC har mulighet til å fortsette å jobbe. Norge arbeider for en sterk, effektiv og uavhengig domstol og kommer til å fortsette vår støtte, legger han til.

Tysklands statsminister Olaf Scholz sa fredag at det er galt å innføre sanksjoner mot en institusjon som skal sikre at verdens diktatorer ikke forfølger mennesker og starter kriger.

Også nederlandske myndigheter er sterkt kritiske til Trumps beslutning. Det er også EU.

– Sanksjonering av ICC truer domstolens uavhengighet og undergraver det internasjonale strafferettssystemet som helhet, skriver EU-president Antonio Costa på X.

– Vi beklager dypt de individuelle sanksjonene kunngjort i går mot personale i domstolen, sier Ravina Shamdasani, talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Hun ber om at straffetiltakene oppheves og at domstolen får fortsette å utføre sitt uavhengige arbeid.

ICC selv går hardt ut mot sanksjonene fra USA.

– ICC fordømmer den amerikanske presidentordren som søker å innføre sanksjoner mot ICCs tjenestemenn og skade domstolens uavhengige og upartiske rettslige arbeid, heter det i en uttalelse fra domstolen.

ICC lover at domstolen fortsatt skal yte rettferdighet og håp over hele verden.

Torsdag undertegnet USAs president Donald Trump en presidentordre om sanksjonene mot ICC. I presidentordren står det at USA vil iverksette konkrete og betydelige tiltak mot de som er ansvarlige for «ICCs overtredelser». Trump varsler straffetiltak mot personer som jobber for domstolen, samt deres familiemedlemmer.

– Noen av disse tiltakene kan omfatte frysing av eiendom og verdier, samt innreiseforbud til USA for domstolens tjenestemenn, ansatte og agenter, så vel som deres nærmeste familiemedlemmer, da deres innreise til landet vårt ville være skadelig for USAs interesser, heter det i presidentordren.

Begrunnelsen er at Trump mener ICC har «iverksatt ulovlige og grunnløse handlinger rettet mot USA og vår nære allierte Israel».

I fjor utstedte ICC en arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu, tidligere forsvarsminister Yoav Gallant og den avdøde Hamas-lederen Mohammed al-Masri.

Sanksjonene ble senere opphevet av etterfølgeren Joe Biden.

ICC ble etablert i 2002 og har hovedsete i Haag i Nederland.

ICC er verdens eneste permanente, internasjonale domstol som rettsforfølger enkeltpersoner som anklages for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten, folkemord og angrepskrig.

– Vi håper at dette ikke komme til å påvirke domstolens evne til å oppnå rettferdighet for ofrene for russisk aggresjon, sa det ukrainske utenriksdepartementets talsmann Georgij Tykhy.

Israelske ofre for Hamas-angrepet 7. oktober 2023 og som utløste Gaza-krigen sier de fortsatt vil samarbeide med ICC, også etter at Trump har innført sanksjonene. Det uttalte en advokat for ofrene og ofrenes familier fredag.

Frankrikes utenriksdepartement gjentok fredag sin støtte til ICC og uttalte at landet vil stå sammen med øvrige partnere for å sikre at ICCs arbeid kan fortsette.

Utenriksdepartementet kritiserer USAs sanksjoner mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og lover at Norge fortsatt vil støtte domstolen.

FNs menneskerettskontor ber USA omgjøre beslutningen om å innføre straffetiltak mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC), personer som jobber for domstolen og deres familiemedlemmer.

Sanksjonene kommer i kjølvannet av ICCs etterforskning mot både USA og Israel, kun to dager etter Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte USAs president Donald Trump i Det hvite hus.

I sin første presidentperiode mellom 2017 og 2021 innførte Trump sanksjoner mot ICC etter at domstolen etterforsket påståtte amerikanske krigsforbrytelser i Afghanistan.

Ukraina var blant landene som kommenterte USAs sanksjoner fredag. Kyiv håper at sanksjonene ikke vil hindre etterforskning av russiske krigsforbrytelser.

Flere nyheter: