728 flere personer får arbeidsavklaring i Rogaland
Ved utgangen av 2. kvartal 2023 var det 12 727 mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) i Rogaland.
Arbeidsavklaring: Det siste året har antallet mottakere av AAP økt med 728 personer. Det tilsvarer en økning på 6,1 prosent. Antallet AAP-mottakere utgjør nå 4,1 prosent av befolkningen i Rogaland mellom 18 og 67 år. I Norge er andelen 4,2 prosent.
– Vi antar at økningen i antall mottakere av arbeidsavklaringspenger blant annet har sammenheng med endringer i regelverket, sier Merethe P. Haftorsen, direktør i NAV Rogaland.
I aldersgruppen 18 til 29 år var det ved utgangen av juni 2 738 mottakere av arbeidsavklaringspenger. Det utgjør 3,7 prosent av befolkningen i aldersgruppen. Snittet for landet er på 3,5 prosent.
Av de store diagnosegruppene utgjør psykiske lidelser den største gruppen med 43 prosent av mottakerne i Rogaland. Muskel- og skjelettlidelser utgjør 29 prosent. Blant de som er under 30 år, utgjør personer med psykiske lidelser 73 prosent av mottakerne.
Høyest andel i Sandnes, Karmøy og Gjesdal
Sandnes, Karmøy og Gjesdal hadde ved utgangen av 2. kvartal 2023 høyest andel AAP-mottakere med 4,7 prosent. Av de mest befolkningsrike kommunene hadde Sola og Stavanger lavest andel med henholdsvis 3,3 prosent og 3,5 prosent.
NAV ønsker flere bedrifter i Rogaland med på laget
Flere av de som mottar AAP har kompetanse som er etterspurt i arbeidsmarkedet, og flere har et ønske om å jobbe. Høy etterspørsel gir også muligheter for de med helseutfordringer. NAV-direktøren ønsker å oppmuntre flere bedrifter til samarbeid om tilrettelegging, med mål om å gi flere mennesker muligheten til å delta i arbeidslivet.
– NAV har god kompetanse på arbeidsplasstilrettelegging og kan bistå bedrifter med å finne løsninger. Vi jobber tett sammen med flere bedrifter i Rogaland for personer med ulike helseutfordringer, og vi ønsker enda flere med på laget, sier Haftorsen.
Fakta om arbeidsavklaringspenger
AAP sikrer inntekten i perioder en person har behov for hjelp fra NAV på grunn av sykdom eller skade.
Målet er at den enkelte sammen med NAV avklarer mulighetene for å beholde eller komme i arbeid. Personen bidrar til å nå det målet ved å for eksempel prøve ut ulike behandlinger, jobbsituasjoner eller tilegne deg ny kompetanse.
Som hovedregel må arbeidsevnen være nedsatt med minst 50 prosent til alle typer arbeid for å ha rett på arbeidsavklaringspenger.