LIVESENTER
Menu
– Samehetsen fins på alle samfunnsarenaer og i alle faser av livet, sier sametingspresident Silje Karine Muotka. Foto: Jan Langhaug / NTB

32 tiltak mot samehets: – Det sies og skrives mye stygt

Regjeringen setter inn 32 tiltak for å få bukt med hets og diskriminering av samer. – Det sies og skrives mye stygt der ute, sier kulturministeren.

Av NTB | 14.01.2025 10:52:22

Sosiale forhold: – Det trengs politisk handling, og det er derfor vi er her i dag, sa kulturminister Lubna Jaffery (Ap) da hun la fram handlingsplanen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Tromsø tirsdag morgen.

– Det sies og skrives mye stygt og uakseptabelt der ute. Det er mange fordommer og stereotypier om hva som er samisk. Alle som har skrollet noen kommentarfelt, har sett det selv, poengterte statsråden.

Planen inneholder 32 tiltak, blant annet et pilotprosjekt med egen veiledningstjeneste i Tromsø. Likestillings- og diskrimineringsombudet skal opprette en filial med særlig kompetanse på det samiske.

En av fire ytringer om samer på Facebook er negative, ifølge en rapport fra Amnesty. Den vanligste negative holdningen er at samer hindrer fremskritt og moderne utvikling.

Kommentarer preget av negative holdninger og stereotypier økte med nesten 10 prosent som en direkte følge av diskusjonene om Fosen-saken.

Regjeringen vil også blant annet:

* etablere samarbeidsforum mot hets og diskriminering av samer

* samarbeide med Sametinget og Samisk elevforum for å sikre medvirkning

* styrke tilskuddsordningen mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer

* øke støtten til Stopp hatprat

Sametinget har vært tett koblet på arbeidet med handlingsplanen, og dette samarbeidet blir også viktig ved oppfølging av handlingsplanen. Den skal vare til 2030 og skal evalueres i løpet av planperioden for å sikre at innsatsen gir ønskede effekter.

– Samehets kan ikke bekjempes av det samiske samfunnet alene. Det er et nasjonalt ansvar å sikre at samer kan leve, sa Muotka.

Nettportalen skal være en veiledningstjeneste og kunnskapsportal som skal bidra til å forebygge minoritetsstress, samehets, fordommer og psykisk uhelse i det samiske samfunnet, skriver Samerådet i en pressemelding.

– Sammen med nettportalen lanseres også en chattetjeneste. Den gjør det mulig for de som opplever samehets å få råd og veiledning. Chatten vil være bemannet til oppsatte tider, men brukere kan sende inn meldinger når som helst for å få svar i åpningstiden, sier Hanne Svinsås Magga som har ledet prosjektet.

– Hets og fordommer bidrar til å legitimere trakassering, både direkte og indirekte. Og i verste fall fører det til at viktige stemmer stilner, at de blir usynlige og at folkskjuler hvem de er. Det er ikke akseptabelt, sa statsministeren.

Flere av tiltakene i handlingsplanen dreier seg om å hente inn kunnskap om trusler og trakassering mot samer, samiske debattanter og politikere. Målet er også å øke politiets oppmerksomhet og kompetanse om hatkriminalitet mot samer.

– Samehetsen fins på alle samfunnsarenaer og i alle faser av livet, fastslo sametingspresident Silje Karine Muotka under innledningen.

I et eget initiativ varsler Samerådet nå lanseringen av nettportalen Suodji/Suodje/Suaja for forebygging av samehets 23. januar.

(©NTB)

Flere nyheter: