14 år siden 22. juli-terroren: – En halv generasjon i vår tid
Det er gått 14 år siden terrorangrepene 22. juli 2011, noe som ble markert i skyggen av det nye regjeringskvartalet som sakte, men sikkert nærmer seg ferdig.
Politikk: – 14 år har det gått, og det har jeg regnet meg til er å regne som en halv generasjon i vår tid. Mye har skjedd i livene våre i løpet av disse 14 årene. Mye ville ha skjedd i livene til alle dem – våre og deres kjære – som døde og ble drept den 22. juli, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sin tale.
14-årsmarkeringene omfatter også minnegudstjeneste i Oslo domkirke og markering på Utøya senere på dagen.
Dagens første markering ble, som de foregående årene, holdt foran Høyblokka i regjeringskvartalet i en skjermet del av det som i stor grad er en travel byggeplass.
– Vi står nå ved et regjeringskvartal som tar form. Neste år er det klart her, det har tatt sin tid. Mange departementer flytter inn, demokratiet skal virke herfra slik det er ment å gjøre. Det gjelder også Statsministerens kontor. Høyblokka tas i bruk igjen for møter i demokratiet, sa Støre.
– Regjeringskvartalet reiser seg, Høyblokka er gjenreist. Det er også et symbol at i den regjeringen som nå sitter, så er det fem statsråder som er overlevende fra Utøya, sier Stoltenberg til NTB.
Han understreket også at det er mange rådgivere og statssekretærer i regjeringsapparatet som overlevde Utøya-terroren.
– Holdninger skaper handlinger. Derfor er det viktig å bygge de holdningene som gjør at vi bekjemper ekstremisme, sier Stoltenberg.
– Det er lov å være innvandringskritisk, men det bør ikke være greit å være rasist. Det er lov å være uenig, men det er uklokt å gjøre alle dine motstandere til fiender. Det er lov, og kanskje også bra, å bry seg om seg selv, men det er gift for et samfunn om vi ikke bryr oss om hverandre, sa han.
Leder av Støttegruppa, Lisbeth Røyneland, la vekt på tiden som har gått siden terrorangrepene:
– 5.113 dager og netter med savn preger mange av oss. 77 mennesker fikk ikke leve livene sine videre. Men vi står fortsatt sterkt i løftet om å ikke tie, ikke glemme, sa hun i sin tale.
Deretter ble det nedlagt kranser ved det midlertidige minnesmerket foran Høyblokka. Der står navn og alder på ofrene. Foran veggen med navnene ligger det knust glass, som symboliserer alt glasset som knuste i området da bomben smalt.
Det var også navneopplesning for de drepte, først de åtte som ble drept av bomben i regjeringskvartalet og deretter de 69 som ble drept på Utøya.
I år er siste sommer man kan besøke 22. juli-senteret i de midlertidige lokalene like rundt hjørnet.
I vår ble det avgjort at det er kunstner Matias Faldbakkens forslag som skal bli nasjonalt minnested etter 22. juli-terroren. Vinnerforslaget er en støtterigg i stål, lik den som huset Picassos kunstverk i regjeringskvartalet etter rivingen av Y-blokka. Avbildet er to vadefugler som lever i Tyrifjorden.
Sommeren 2022 ble minnesmerket ved Utøya, 77 søyler til minne om ofrene, avduket på land ved øya.
Det er ventet at første byggetrinn av regjeringskvartalet skal stå ferdig innen neste års minnemarkering, som vil markere 15 år etter terroren. Det vil ifølge Røyneland bli enda større enn i år.
– Det blir spesielt for de som skal tilbake. Noen var her da bomben smalt. Andre har blitt ansatt i etterkant, men er sikkert berørt etter 22. juli, sier Røyneland til NTB.
Terroristen Anders Behring Breivik, som da var 32 år gammel, kjørte deretter ut av Oslo mot Utøya, hvor han skjøt og drepte 69 personer på AUFs sommerleir på Utøya. Rundt 60 ble såret, men slapp fra det med livet i behold.
Finansminister Jens Stoltenberg var også til stede tirsdag. Han viste til at det er symbolsk at det nye regjeringskvartalet reiser seg som et symbol på at terroristen ikke lyktes i å rive ned det norske demokratiet.
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø oppfordret i sin tale alle til å sette et tydelig skille mellom hva som er innafor og utafor å si om hverandre:
31 år gamle Christian Roger Beharie, kjent under artistnavnet Beharie, sto for de musikalske innslagene på markeringen. Han har blant annet vunnet Spellemannpris for sin RnB/soul-musikk.
Byggingen rundt minnestedet er travlere enn på mange år. Det nye regjeringskvartalet reiser seg sakte, men sikkert. Få meter unna bygges det nye 22. juli-senteret, som etter planen skal stå ferdig i løpet av neste år.
Røyneland synes det er fint å kunne fokusere på regjeringskvartalet i dag.
Det er altså 14 år siden en nær ett tonn tunge bomben gikk av foran Høyblokka i regjeringskvartalet, klokken 15.25 en fredag ettermiddag midt i sommerferien. Åtte personer ble drept i bombeeksplosjonen, mens rundt 30 ble såret.
(©NTB)