Menu
Volodymyr Zelenskyj fikk denne uken besøk av EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i Kyiv. Nå varsler han reformer for å styrke rettsstaten og legge til rette for EU-medlemskap så raskt som mulig. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB

Zelenskyj varsler rettsreform for å komme inn i EU

Ukrainas president sier han har godkjent en plan for å reformere landets rettsvesen for å legge til rette for raskest mulig EU-medlemskap.

Av NTB | 12.05.2023 08:14:17

Kriminalitet og rettsvesen: For EU er det viktig at ukrainerne tar tak i omfattende korrupsjon, oppgraderer lovverket og styrker rettsvesenet dersom Ukraina skal innlemmes i vestlige institusjoner.

– Vi må legge til rette for et system som sikrer en rettferdig rettsstat i landet vårt, i tråd med målet om raskt å slutte oss til EU, sa Volodymyr Zelenskyj i sin videotale torsdag kveld. Landet har formelt søkt om medlemskap i unionen, en prosess som vanligvis tar mange år.

Zelenskyj sier de varslede endringene er en del av en ny sosial kontrakt som skal sikre at folk føler seg beskyttet og trygge.

– Tillit til staten er forankret i tillit til dem som handler i statens navn. Politi og påtalemyndighet er vesentlige i denne sammenhengen, sammen med alle andre som jobber i statsapparatet, sier presidenten.

Zelenskyj ønsker å starte forhandlinger om EU-medlemskap allerede i år. Han sier arbeidet som tar utgangspunkt i planen han nå har signert, vil vare fram til 2027. Ukraina har allerede endret enkelte lover og innført tiltak for å sikre seg finansiering fra institusjoner som Det internasjonale pengefondet.