Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom torsdag til EU-toppmøtet i Brussel. Her sammen med EU-president Charles Michel. Foto: AP / NTB

Zelenskyj om EU-vedtak om medlemsforhandlinger: – Historisk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker EU for all støtte og ikke minst at unionen har vedtatt å åpne medlemsforhandlinger med Ukraina.

Av NTB | 27.06.2024 13:53:24

Krig og konflikter: – Jeg takker alle lederne i EU for denne historiske beslutningen. Dette har vi ventet på lenge. Tro meg, detter er viktig for oss alle, sa Zelenskyj da han ankom EUs hovedkvarter i Brussel torsdag.

EUs utenriksministre sa tirsdag ja til å åpne medlemsforhandlinger med Ukraina og Moldova.

Zelenskyj takket også EU for vedtaket om å gi grønt lys til en militær støttepakke på i alt 1,4 milliarder euro som skal finansieres via avkastningen fra fryste russiske midler.

– For første gang kommer denne avtalen til å forankre alle de 27 medlemslandenes løfter om å gi Ukraina omfattende støtte, uansett interne institusjonelle endringer, skriver Zelenskyj på X/Twitter.

– Jeg skal møte ledere fra EU og EUs medlemsland og ha bilaterale samtaler. Vi kommer til å signere tre sikkerhetsavtaler, hvorav én med hele EU, skriver han.

Ukraina har undertegnet lignende avtaler med i alt 17 land i år.

Det er ventet at Marine Le Pens EU-kritiske ytre høyre-parti Nasjonal samling (RN) vil gjøre det skarpt i valget.

– Jeg tror at det franske folkets vilje er at Frankrike støtter Ukraina uavhengig av den politiske situasjonen, svarte Zelenskyj.

– Jeg er sikker på at alle land vil være på rett side av historien. Vår side, la han til.

På EU-toppmøtet i Brussel skal Zelenskyj signere tre sikkerhetsavtaler, den ene med EU.

Fra journalister i Brussel fikk Zelenskyj spørsmål om han frykter at det kommende valget i Frankrike vil føre til at landets støtte til Ukraina minsker.

(©NTB)