Menu
Ukrainske Kalush Orchestra vant fjorårets Eurovision-utgave. Årets utgave, som dermed egentlig skulle ha blitt arrangert i Ukraina, er flyttet til Storbritannia på grunn av krigen. President Volodymyr Zelenskyj ønsket å tale under årets finale, men blir nektet av regler om politisk nøytralitet. Foto: Heiko Junge / NTB

Zelenskyj får ikke tale under Eurovision-finalen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj får ikke gi en videohilsen under Eurovision-finalen i Liverpool lørdag, opplyser arrangøren.

Av NTB | 12.05.2023 04:34:13

Kuriosa og kjendiser: Finalen vil ha en hyllest til Ukraina, der flere ukrainske artister skal opptre, blant dem fjorårets Eurovision-vinner Kalush Orchestra, men European Broadcasting Union (EBU) sier at strenge regler betyr at Zelenskyj ikke kan tale.

– En av hjørnesteinene i konkurransen er dens apolitiske karakter. Det prinsippet forbyr politiske eller lignende uttalelser som del av konkurransen, sier EBU i en uttalelse.

Videre heter det at Zelenskyjs forespørsel om å tale til publikum er «i gode hensikter, men at den dessverre ikke kan innvilges, da det vil være mot arrangementets regler».

I tillegg til den musikalske hyllesten, vil det i finalen – slik det har blitt gjort i semifinalene – spilles av videoer som viser forskjellige steder i Ukraina.