Menu
Den filippinske opposisjonsfiguren Leila de Lima ble frikjent i en av sakene mot henne fredag. De Lima, en av de argeste kritikerne mot ekspresident Rodrigo Duterte, har sittet fengslet siden 2017. Menneskerettsorganisasjoner og FN anser henne som en politisk fange. Foto: Aaron Favila / AP / NTB

Filippinsk domstol frikjenner sentral Duterte-kritiker

Leila de Lima, en av de fremste kritikerne av Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte, ble fredag frikjent i den ene saken mot henne.

Av NTB | 12.05.2023 04:54:17

Politikk: De Lima ble fengselsdømt for å ha mottatt bestikkelser fra narkokarteller da hun var justisminister, noe hun bestrider. Menneskerettsorganisasjoner mener dommen var politisk motivert.

63 år gamle de Lima, som i tillegg til å ha vært justisminister også har vært senator, blir ikke løslatt umiddelbart, da det pågår en annen sak mot henne. Hun har søkt om kausjon, og venter på avgjørelsen.

Hun ble siktet i 2017, noen måneder etter at hun startet en granskning i senatet av Dutertes krig mot narkotika, der tusenvis av brukere og langere ble drept, mange av dem av politiet eller i mystiske omstendigheter.

En rasende Duterte anklaget i TV-sendte taler i sin tid de Lima gjentatte ganger for å være involvert i narkotikahandel. De Lima har sagt at anklagene er falske, og en taktikk for å bringe henne til taushet.

Hun var en av de skarpeste kritikerne av Dutertes narkotikakrig, og ledet også landets menneskerettighetskommisjon. Den etterforsket Duterte for utenomrettslige henrettelser allerede da han var borgermester i Davao.

Men påtalemyndighetens sak har blitt svekket. To av tre vitner har dødd, og ett av tre tiltalepunkter har blitt forkastet av domstolen.

Flere vitner har i tillegg trukket forklaringen sin og hevdet at de ble tvunget til å komme med anklager mot de Lima.

Et FN-utvalg konkluderte i 2018 at fengslingen av de Lima var «vilkårlig, gitt fraværet av et juridisk grunnlag», og at hun ikke hadde fått en rettferdig rettssak.

– Tusen, tusen takk, flere bønner, sa de Lima da hun forlot rettssalen. Videre sa hun at det er en «fantastisk dag», og at hun nå har begynt å renvaske navnet sitt.

Om hun blir dømt i den andre saken, risikerer de Lima livstid i fengsel. Der anklages hun for å ha tatt imot penger fra innsatte da hun var justisminister mellom 2010 og 2015, angivelig i bytte mot at de fikk selge narkotika.

(©NTB)

Flere nyheter: