Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte tirsdag til Europarådets medlemmer, som var samlet til toppmøte i Reykjavik. Foto: AP / NTB

Zelenskyj ber på nytt om kampfly og luftvern

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba på nytt om kampfly og mer luftvern da han tirsdag talte til Europarådets medlemmer via videolink.

Av NTB | 16.05.2023 21:14:18

Politikk: Lederne for Europarådets 46 medlemsland er samlet til toppmøte i Islands hovedstad Reykjavik, og Zelenskyj benyttet anledningen til å be om mer militærhjelp til bruk i krigen mot russiske invasjonsstyrker.

I talen viste han til at det ukrainske luftvernet natt til tirsdag lyktes med å skyte ned alle de 18 rakettene som ble avfyrt fra russisk side.

– For ett år siden ville ikke Ukraina ha vært i stand til å skyte ned alle disse russiske rakettene. Under det siste angrepet hadde vi en suksessrate på 100 prosent, sa han i talen.

Ifølge Zelenskyj lyktes Ukraina blant annet med å skyte ned Russlands nyutvikle hypersoniske Kinzjal-rakett, men dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Det er ikke kjent om Ukraina benyttet det amerikanske Patriot-systemet natt til tirsdag. Det er utviklet for å kunne skyte ned innkommende raketter.

– 100 prosent suksess er målet for forsvaret vårt. Vi skal ikke overlate en eneste prosent til angriperne. Derfor trenger vi mer luftvern, og vi trenger kampfly, sa Zelenskyj i talen.

Russland avviser at ukrainerne har skutt ned Kinzjal-raketter.