Menu
President Volodymyr Zelenskyj på talerstolen i Singapore. Foto: Vincent Thian / AP / NTB

Zelenskyj ber om større deltakelse på fredskonferanse i Sveits

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj brukte sikkerhetskonferansen i Singapore til å be flere land om å delta på fredskonferansen i Sveits om to uker.

Av NTB | 02.06.2024 09:03:06

Krig og konflikter: Han uttrykte skuffelse over at noen land ennå ikke har lovet å komme til konferansen i Sveits 15. og 16. juni.

Konferansen er ment å bidra til å få slutt på krigen mellom Ukraina og Russland, men uten at Russland er invitert.

Foran over 500 delegater fra rundt 40 land lovet Zelenskyj at Ukraina er villig til å lytte til ulike forslag og tanker som hva som må til.

Han nevnte ingen konkrete land, men muligens gjelder skuffelsen Kina, som Sveits har forsøkt å overtale til å bli med, men som nylig skal ha avslått invitasjonen. Begrunnelsen er at Russland ikke er med.

Kinas forsvarsminister Dong Jun deltar på konferansen i Singapore og holdt selv et innlegg tidligere søndag, men han satt ikke i salen da Zelenskyj talte.

– Tiden løper ut, og barna vokser opp i Putin-landet der de blir oppdratt til å hate hjemlandet sitt, sa Zelenskyj.

Jo større deltakelse, jo større sannsynlighet er det for at Russland vil lytte, mener han.

I midten av mai opplyste Sveits at rundt 50 land hadde meldt seg på konferansen, om lag halvparten av dem land utenfor Europa.

– En fredsprosess uten Russland er ikke mulig, sier Sveits’ regjering i en uttalelse i mai.

Zelenskyj har tidligere også uttrykt skuffelse over at USAs president Joe Biden ennå ikke har sagt at han selv vil være til stede på konferansen.

Ifølge Zelenskyj har Ukraina forslag som vil bidra til at konferansen i Sveits skaper et grunnlag for fred. Både atomsikkerhet, matsikkerhet, løslatelse av krigsfanger og retur av ukrainske barn som er blitt bortført av Russland, står på dagsordenen, ifølge presidenten.

Russisk deltakelse på konferansen i Sveits ville neppe vært akseptabelt for Ukraina, men Sveits har understreket at Russland er nødt til å bli involvert i en eventuell fredsprosess.