Menu
Volodymyr Zelenskyj sammen med Italias statsminister Giorgia Meloni, som er vert for G7-toppmøtet denne uken. Foto: Sean Kilpatrick / The Canadian Press / AP / NTB

Zelenskyj ber G7-ledere om «Marshall-plan» for gjenoppbygging

På G7-toppmøtet i Italia ba Ukrainas president de sju landenes ledere godkjenne en «Marshall-plan» for gjenoppbyggingen av Ukraina etter russernes ødeleggelser.

Av NTB | 13.06.2024 19:03:09

Politikk: – Vi trenger en tydelig plan for gjenreisingen av Ukraina. Tilsvarende det Marshall-planen var for Europa etter krigen, sa Volodymyr Zelenskyj i talen til toppmøtet torsdag og viste til USAs økonomiske hjelpepakke til et Europa som lå i ruiner etter andre verdenskrig.

Zelenskyj er gjest på toppmøtet i Italia, der nettopp krigen i Ukraina står sentralt. Tidligere på dagen bekreftet kilder at gruppen er enig om å bruke avkastningen fra fryste russiske midler som sikkerhet for et lån til Ukraina på 50 milliarder dollar.

I talen sin sa Zelenskyj også til G7-lederne at opphevelsen av restriksjoner på bruken av våpen Ukraina har fått fra Vesten, gir økt beskyttelse mot russiske luftangrep.

I tillegg til bilaterale møter med ledere fra flere av landene som deltar på møtet, skal Zelenskyj etter planen også møte pave Frans. Han er den første paven som gjester et G7-toppmøte.