Menu
Zaineb Al-Samarai kan bli valgt til ny president i Norges idrettsforbund. Valgkomiteen har innstilt henne i lederrollen, melder flere medier. Foto: Javad Parsa / NTB

Zaineb Al-Samarai innstilt som ny idrettspresident – delt valgkomité vraket Berit Kjøll

Berit Kjøll (67) ønskes ikke med videre som idrettspresident, konkluderer valgkomiteen før tinget i juni. Den peker på Zaineb Al-Samarai (35) som arvtaker.

Av NTB | 26.04.2023 12:14:41

Sport: Onsdag la valgkomiteen fram sin innstilling. Presidentkampen avgjøres første helgen i juni i Bergen.

– Jeg kan informere om at valgkomiteen leverer en delt innstilling. Det gjelder presidentvervet. Sju medlemmer innstiller på henne, sa komitéleder Terje Roel.

– Hun vil ifølge flertallet i valgkomiteen virke samlende på styret, la han til.

Tre personer i komiteen ville ha Kjøll for en ny periode. Mindretallet besto av Mona Adolfsen, Mats Stian Hansen og Astrid Waaler Kaas.

Støtten til Zaineb Al-Samarai har økt de siste månedene både fra særforbund og idrettskretser.

Al-Samari kom til Norge som flyktning fra Irak da hun var sju år gammel. Hun jobber i dag som kommunikasjonsrådgiver i Storm Samfunn AS, et selskap eid av Petter Stordalen.

Al-Samarai er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo og har bakgrunn som politiker. Hun satt i bystyret i Oslo i perioden 2011 til 2015. Fra 2017 til 2021 var hun vararepresentant til Stortinget for Arbeiderpartiet.

Den foreslåtte idrettspresidenten har blant annet vært leder av Holmlia Sportsklubb.

164 personer skal stemme fram en idrettspresident. 75 representerer særforbundene, 75 kommer fra idrettskretser og 14 fra idrettsstyret og utøverrepresentanter.

Det kreves altså minst 83 stemmer for å vinne valget.

Det er andre gang på rad at valgkomiteen ikke innstiller på gjenvalg av sittende idrettspresident. For fire år siden gikk komiteen for Mollekleiv. Sittende president var da Tom Tvedt.

– For mange som er opptatt av idrett, er Arne en ukjent person, men valgkomiteen har blitt overbevist om at han er riktig person. Han er idrettsentusiast, med bred erfaring fra egen og barnas idrettsaktivitet i og utenfor Norge.

– Han vil tilføre idrettsstyret en stor organisasjonskompetanse, la han til.

Dalhaug har blant annet bakgrunn fra forsvaret.

En enstemmig valgkomité har innstilt Dalhaug.

Al-Samarai har vært medlem av idrettsstyret siden 2019 og under nåværende president Kjøll de fire siste årene.

Kjøll avgjorde presidentvalget for snart fire år siden med 50,61 prosent av stemmene mot storfavoritten Sven Mollekleivs 49,39.

Dersom valgkomiteen får det som den vil, får Al-Samarai med seg Arne Dalhaug som ny visepresident. Han erstatter Vibecke Sørensen i styret. 2. visepresident Sondre Sande Gullord er ikke på valg.

(©NTB)

Flere nyheter: