Menu
Den belgiske hjelpearbeideren Olivier Vandecasteele ble løslatt og utvekslet med en iransk diplomat tidligere i uken. Nå er ytterligere tre europeere sluppet fri. Foto: Belgium Government via AP / NTB

Ytterligere tre europeere løslatt i fangeutveksling med Iran

Ytterligere tre europeere er blitt løslatt av Iran i bytte mot den iranske diplomaten Assadollah Assadi, opplyser Belgias statsminister Alexander De Croo.

Av NTB | 02.06.2023 15:28:56

Kriminalitet og rettsvesen: I forrige uke ble det kjent at den belgiske hjelpearbeideren Olivier Vandecasteele er blitt satt på frifot.

De tre som ble utvekslet fredag, er to østerrikske statsborgere og én dansk statsborger. De ble satt fri etter medvirkning fra Oman. De Croo opplyste at han har informert regjeringene i Østerrike og Danmark.

Assadi ble dømt i Belgia i 2021 for å ha medvirket til et mislykket bombeattentat mot en iransk opposisjonsgruppe i eksil i Frankrike i 2018. Han fikk en dom på 20 års fengsel.

Østerrikes utenriksminister bekreftet fredag at de to østerrikske statsborgerne var på vei hjem. Han takket utenriksministrene i Oman og Belgia for verdifull støtte i arbeidet med å få de to løslatt, men oppga ingen detaljer.

Danmarks utenriksdepartementet bekreftet også løslatelsen av den danske statsborgeren etter sju måneder i fengsel. Dansken ble øyensynlig pågrepet i forbindelse med en demonstrasjon for iranske kvinners rettigheter, skriver Reuters.

Verken iranske medier eller tjenestepersoner hadde fredag omtalt løslatelsen av de tre europeerne.

– Jeg er svært lettet over at Kamran Ghaderi og Massud Mossaheb blir brakt hjem etter år i hardt fangenskap i Iran. Langvarig diplomatisk innsats har båret frukter. Dette er en følelsesladd dag for oss alle, sa den østerrikske utenriksministeren Alexander Schallenberg. De to ble pågrepet i henholdsvis 2016 og 2019.

Vandecasteele jobbet blant annet som landdirektør for Flyktninghjelpen i Iran. Han ble blant annet funnet skyldig i å ha spionert for fiendtlige regjeringer.

(©NTB)

Flere nyheter: