Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og konsernsjef Svein Tore Holsether under mandagens offisielle åpningen av Yaras nye hydrogenanlegg på Herøya. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Yaras nye hydrogenanlegg åpnet i Porsgrunn

Statsminister Jonas Gahr Støre innviet mandag Yaras nye anlegg for fornybart hydrogen på Herøya industripark i Porsgrunn.

Av NTB | 10.06.2024 16:13:06

Økonomi og næringsliv: Anlegget er det største av sitt slag som er i drift i Europa. Hydrogenet fremstilles med fornybar energi og elektrolyse av vann. Det erstatter dermed naturgass som råstoff, noe som gjør at Yara årlig kan kutte 41.000 tonn CO2, ifølge en pressemelding fra konsernet.

Yara produserer nå fornybart hydrogen og ammoniakk, og har allerede levert de første tonnene med gjødsel laget med fornybar ammoniakk fra anlegget.

– Dette er en stor milepæl for Yara og for avkarbonisering av mat, skipsdrivstoff og andre energikrevende industrier, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

Lavkarbongjødselen som produseres på anlegget, vil være en del av en ny portefølje kalt Yara Climate Choice.

– Fornybar ammoniakk er en viktig del av puslespillet når det kommer til avkarbonisering, men det tar tid å utvikle dette i stor skala, sier administrerende direktør Hans Olav Raen i Yara Clean Ammonia.

Yara har som mål å redusere sine årlige CO2-utslipp med 800.000 tonn fra ammoniakkproduksjon ved Yara Sluiskil i Nederland. Yara vurderer også en til to nye ammoniakkfabrikker med karbonfangst og -lagring i USA.

(©NTB)

Flere nyheter: