Menu
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sier covid-19 ikke lenger er en global helsetrussel. Foto: AP / NTB

WHO: Covid-19 er ikke lenger en global helsetrussel

Koronapandemien utgjør ikke lenger en global helsetrussel, sier Verdens helseorganisasjon.

Av NTB | 05.05.2023 15:44:21

Medisin og helse: Koronapandemien har siden januar 2020 ifølge offisielle tall kostet minst 6,9 millioner mennesker livet. WHO-sjef Tedros Ghebreyesus sier imidlertid at viruset kan ha tatt 20 millioner liv, tre ganger så høyt som det offisielle tallet.

Pandemien forårsaket også store forstyrrelser i den globale økonomien med omfattende nedstengninger og bidro til sterk politisk polarisering med vaksinemotstand og konspirasjonsteorier.

Kunngjøringen fra WHO fredag kommer etter at organisasjonens ekspertkomité hadde et møte torsdag. Ekspertpanelet har møttes i alt 15 ganger siden pandemien brøt ut for over tre år siden.

Kunngjøringen bekrefter den framgangen det internasjonale samfunn har gjort når det gjelder samarbeid landene imellom og utvikling av vaksiner.

Det betyr at mange blir smittet igjen flere ganger i livet, men den utbredte immuniteten etter vaksinering og infeksjon gjør at viruset ikke lenger er en så stor trussel, ifølge Folkehelseinstituttet.

I Norge ble 21.348 mennesker så alvorlig smittet at de ble lagt inn på sykehus, mens 5.470 mennesker er døde av viruset.

I USA utløper smitteverntiltakene, blant dem påbud om vaksine ved innreise, 11. mai, mens Kina i vinter omsider gikk bort fra nullcovid-strategien da den gjorde for stor skade på økonomien.

Dødsraten globalt har sunket fra en topp på over 100.000 døde i uka i januar 2021 til litt over 3.500 i uka midt i april i år.

Men det er fortsatt nye utbrudd her og der i verden, blant annet i Sørøst-Asia og i Midtøsten.

Tre år senere er det registrert 764 millioner smittede verden rundt, mens over 5 milliarder mennesker har fått minst en dose av vaksinene som raskt ble utviklet.

I begynnelsen var Tedros’ største frykt at viruset skulle bli en katastrofe for land med svake helsesystemer. Men det viste seg at de landene man mente var best forberedt, hadde de høyeste dødsratene. Bare 3 prosent av dødsfallene var i Afrika.

Men WHO gjør det klart at covid-19 ikke blir borte, selv om viruset ikke lenger utgjør en akutt trussel. Viruset vil fortsette å utvikle seg, og det vil komme nye varianter.

Mange land i verden har opphevet alle tiltak og er tilbake til normalen. I Norge har det ikke vært noen pålagte smitteverntiltak siden februar i fjor, mens i Berlin ble påbudet om munnbind på offentlig transport opphevet først i februar i år.

Da WHO første gang klassifiserte viruset som en global helsetrussel 30. januar 2020, hadde epidemien ikke spredt seg mye ut over noen få større utbrudd i Kina. Få uker senere var episenteret i Italia, med nedstengte byer og overfylte likhus.

Flere nyheter: