Menu
Wagner-gruppens sjef Jevgenij Prigozjin sier hans folk står i fare for å bli omringet i Bakhmut. Foto: AP / NTB

Wagner-sjefen frykter å bli omringet i Bakhmut

Lederen for den russiske leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozjin, frykter at hans folk kan bli omringet i kampene i Bakhmut øst i Ukraina.

Av NTB | 10.05.2023 21:14:18

Politikk: Både ukrainske og russiske kilder sier at ukrainske styrker har hatt framgang og drevet russiske styrker tilbake sørvest for den krigsherjede byen.

– Som følge av mangelen på ammunisjon, kan kjøttkverna bli snudd den andre veien, skrev Prigozjin på Telegram onsdag kveld.

Ukrainske militærkilder sa onsdag at en enhet fra den russiske hæren på en av flankene i Bakhmut var presset tilbake to kilometer. Konkret skal det dreie seg om Russlands 72. motoriserte infanteribrigade.

– Det er nå alvorlig fare for at Wagner omringes på grunn av kollapsen på flanken. Og flankene viser allerede sprekker og er i ferd med å bryte sammen, skriver Wagner-lederen videre.

– Hæren vår flykter. Den 72. brigaden pisset bort tre kvadratkilometer denne morgenen. Jeg har mistet rundt 500 menn der, sa Prigozjin tirsdag. Videre hevdet han at styrkene hans kun fikk 10 prosent av ammunisjonen de var lovet.

Prigozjin skjelte ut både Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og forsvarssjef Valerij Gerasimov i en rekke videoer forrige uke og anklaget dem for å holde tilbake ammunisjon til den private militærstyrken.

I en uttalelse fra ukrainske myndigheter heter det at «det er offisielt», og Prigozjins uttalelse om brigaden og de 500 tapte soldatene som ble etterlatt, er sann. En russisk brigade er typisk sammensatt av tusenvis av soldater.

Andrij Biletskyj i den ukrainske Azov-bataljonen hevdet tidligere i et innlegg på Telegram at det gjenvunne området er helt tomt for russiske styrker, og at ukrainerne har tatt fanger. Fra sentralt russisk hold har det ikke kommet noen bekreftelse på meldingene.

– Den militære spesialoperasjonen fortsetter. Det er en veldig vanskelig operasjon, men vi har selvfølgelig oppnådd visse mål det siste året, skal Peskov ha sagt. Han snakket ikke om påstanden om brigaden som skal ha gjort retrett ved Bakhmut.

Russland har lyktes i å gjøre stor skade på den ukrainske krigsmaskinen, og dette arbeidet vil fortsette, la Peskov til i et langt intervju, der han ellers repeterte mange av de vanlige russiske påstandene om konflikten.

I sin videotale onsdag kveld, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at alt av ukrainsk territorium skal vinnes tilbake.

– Vi vil ikke overlate en eneste del av vårt territorium til fienden. Tyranniet vil ikke få regjere noe sted, sa Zelenskyj.

– La oss ikke glemme at hver dag okkupanten er i vårt land, blir han fristet til å tro at han vil seire, la han til.

Han skriver også at Bakhmut «ikke har strategisk betydning», og at kampen om byen bare ble tatt opp av den russiske siden for å slite ned de ukrainske styrkene etter at russiske styrker hadde trukket seg tilbake andre steder.

Russlands militæroperasjon mot Ukraina er «veldig vanskelig», men den vil fortsette, ble Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sitert på av det statlige nyhetsbyrået Tass onsdag. Tass viser igjen til et intervju med en bosnisk-serbisk TV-kanal.

Det har vært ventet i flere uker at Ukraina vil gjennomføre en stor motoffensiv og landet har mottatt store mengder materiell fra Vesten. Ukrainske toppolitikere har imidlertid advart mot å forvente for mye av denne.