Menu
Andrey Yakunin sier han er svært fornøyd med lagmannsrettens avgjørelse. Foto: Annika Byrde / NTB

VG: Yakunins frifinnelse blir trolig anket

Hålogaland lagmannsrett opprettholder frikjennelsen av russisk-britiske Andrey Yakunin. Statsadvokaten varsler at avgjørelsen trolig vil bli anket.

Av NTB | 02.02.2023 19:47:33

Kriminalitet og rettsvesen: Førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent sier til VG at han mener det er sannsynlig at frikjennelsen av drone-tiltalte Andrey Yakunin ankes. Videre sier Glent at han vil komme med mer informasjon om saken fredag.

Yakunin satt nesten to måneder i varetekt etter at han ble pågrepet for å ha fløyet drone på Svalbard i fjor sommer. Sanksjonsreglene forbyr russere å fly i Norge. Påtalemyndigheten mente Yakunin derfor måtte straffes.

Yakunins advokater mener på sin side at frikjennelsen er riktig og ber påtalemyndigheten om å la saken ligge.

– Forhåpentligvis tar påtalemyndigheten nå til fornuften og aksepterer dommen, sier forsvarer Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma.

I sin dom finner lagmannsretten at sanksjonsforskriften ikke innebærer et forbud mot bruk av hobbydroner til fritidsformål, og at regjeringen i dette tilfellet har gått ut over de fullmakter de har fått fra Stortinget.

– I en rekke saker, ikke bare Andrey Yakunins sak, er uskyldige turister satt i fengsel fordi regjeringen ikke har forstått mandatet sitt fra Stortinget. Det er oppsiktsvekkende at ikke påtalemyndigheten selv har innsett dette for lenge siden, sier advokat John Christian Elden.

Yakunin opplyser at han vil avvente om saken ankes til Høyesterett før han bestemmer seg for hvordan han vil forfølge saken videre.

Flere nyheter: