Menu
Frps Terje Halleland tar til orde for å fjerne formuesskatten. Foto: Terje Pedersen / NTB

Halleland vil fjerne formuesskatten

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er sterkt imot å kutte formuesskatten. - Vi må ha et konkurransedyktig skattesystem, ikke et system som får folk til å rømme, sier Terje Halleland (FrP).

Av Egil M Solberg | 11.02.2024 12:24:52

Formuesskatt: Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har regnet på effekten av å kutte formuesskatten.

Norges 0,1 prosent rikeste vil til sammen spare 13 milliarder kroner årlig dersom formuesskatten fjernes. Totalt vil staten gå glipp av 34,5 milliarder kroner.

– Han påstår at vi med å fjerne formueskatten, flytter skattetrykket fra de rike til alle andre. Men poenget må være å ha et konkurransedyktig skattesystem, ikke et system som får folk til å rømme landet, forklarer Halleland.

– Aldri har Norge blitt sett fjernere på som aktuelt å investere i for utenlandske investorer, og da er det ikke på grunn av formueskatten, for den er forbeholdt norsk eierskap, sier Halleland videre.

Tidligere har lave strømpriser og andre gode betingelser vært et insentiv. Det er nå borte.

Halleland påpeker videre at det først og fremst er små norske bedriftseiere som ødelegges med formueskatten. – Gründerbedrifter og nyskaping rammes av regjeringens politikk, sier han.

– De tømmer bedriftene for egenkapital, som eierne må ta ut for å betjene skattekravet. Det er skatt på penger de ikke har, tordner Halleland.

Han understreker at FrP heier på etableringer av gründerbedrifter.

– Men straks de er etablert skal de flås for skatt. En skatt som konkurrerende utlendinger slipper. Det er galskap, mener Halleland.

Flere nyheter: