Menu
Det blir vått i mesteparten av landet fram mot helga. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Vått og mildt vær de neste dagene

Nedbør preger været i stort sett hele landet de neste dagene. Det begynner i sør og trekker nordover fram mot helgen.

Av NTB | 20.09.2023 11:32:30

Vær: – Torsdag blir det veldig vått i Sør-Norge. Det starter allerede onsdag kveld i Agder og blir mer aktuelt videre østover torsdag. Det blir vått på Vestlandet også, men kanskje litt mindre enn i øst, sier statsmeteorolog Tone Christin Thaule til NTB.

Et annet lavtrykk rammer Trøndelag og etter hvert også deler av Nordland. I tillegg ligger en annen front over Nord-Sverige og Finland, som gir noe regn i Øst-Finnmark. Snøgrensa i området er også forholdsvis lav, og det har blitt observert «hvitt i nedbøren» på Finnmarksvidda de siste dagene.

– Nedbøren trekker seg østover utover fredagen, da blir det byger i Troms og Finnmark og regn i Nordland. Lavtrykket ligger stort sett i ro, mens nedbøren trekker nordover, sier statsmeteorologen.

Temperaturene blir forholdsvis høye i Sør-Norge torsdag og fredag, med 15–16 grader i Oslo og 16–17 nedover sørlandskysten. Lenger nord blir temperaturene noe lavere, men lavtrykket fra sør gjør at det trekker mild luft nordover fram mot helgen.

– Lavtrykket i Nordsjøen styrer været allerede nå, og det beveger seg veldig lite. Østlandet får nok mest nedbør i helga, særlig fredag og lørdag. Nord-Norge får en ny runde med nedbør lørdag, sier statsmeteorologen.

Hun understreker at det er ingen typiske «perioder» og trekk ved været i helgen.

– Søndag blir det litt lettere i Nord-Norge. Østlandet ligger i le for nedbøren fra vest og sørvest og får det kanskje ikke så aller verst. Det kan imidlertid endre seg når vi nærmer oss, sier statsmeteorologen.

– Hvis du er i Finnmark torsdag, før nedbøren kommer, så kan det komme en periode med nokså bra vær. På slutten av helga får Østlandet også noe oppholdsvær og sol, sier hun.

Mildværet gjør også at det blir lite snø på fjellovergangene i Sør-Norge. Selv på Finse, som ligger drøyt 1200 meter over havet, er det stort sett meldt om plussgrader.

– Det blir i hovedsak Nord-Norge som får de laveste temperaturene, avslutter Thaule.

Fredag blir det lettere vær på Vestlandet og kanskje et avbrekk i nedbøren på Østlandet på fredag kveld, ifølge Thaule.

Thaule vil ikke utpeke noen definitive «værvinnere».

(©NTB)

Flere nyheter: