Menu
Valgvinner Pita Limjaroenrat prøver igjen å bli statsminister i Thailand. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

Valgvinneren i Thailand suspendert fra nasjonalforsamlingen

Pita Limjaroenrat i Thailand ble onsdag for andre gang nominert til statsminister av nasjonalforsamlingen i Thailand, men grunnlovsdomstolen sier nei.

Av NTB | 19.07.2023 12:43:22

Politikk: 42 år gamle Pita leder det prodemokratiske partiet Phak Kao Klai (Marsj Fremad) som vant valget i Thailand i mai.

I forrige uke manglet han 51 stemmer i nasjonalforsamlingen på å kunne bli statsminister. Landets valgkommisjon anbefalte samtidig at han ble utestengt for påståtte brudd på valgloven, fordi han har hatt eierandeler i en TV-kanal som ikke har hatt sendinger siden 2007.

Onsdag sikret Pita seg det nødvendige antallet stemmer for å bli statsminister, men Thailands grunnlovsdomstol satte ned foten og suspenderte han midlertidig fra nasjonalforsamlingen.

Pita har nå 15 dager på seg til å svare på anklagene om brudd på valgloven.

Kort tid etter sa nasjonalforsamlingen nei til å gjennomføre en ny avstemning om Pitas kandidatur.

– Pita kan ikke nomineres to ganger under denne sesjonen, sa presidenten i forsamlingen, til protestrop fra de folkevalgte.

Valget av ham som statsminister kunne ha blitt et demokratisk gjennombrudd etter ni år med militærstøttet regime i landet.

Partiet Marsj Fremad har blant annet lovet økonomiske reformer og vil også oppheve de strenge lovene som forbyr all negativ omtale av landets kongefamilie.

Selv har Pita liten tro på at han vil lykkes med å bli statsminister

Under forrige ukes avstemning i Senatet var det bare 13 av senatorene som stemte for Pita, og lite tyder på at de øvrige kommer til å ombestemme seg.

Hvem som til slutt overtar som regjeringssjef, er høyst uklart.

Statsminister Prayut Chan-o-cha kunngjorde i forrige uke at han gir seg i politikken etter det sviende valgnederlaget i mai. Den tidligere generalen har hatt makten siden militærkuppet i 2014.

– Da sier jeg farvel inntil vi møtes igjen, sa Pita da han onsdag forlot nasjonalforsamlingen med knyttneven hevet og til jubel fra sine tilhengere.

Pita er utdannet ved Harvard-universitetet og velstående etter å ha tjent gode penger i familiebedriften der han arvet farens eierandel.

Selv med et flertall i Underhuset i nasjonalforsamlingen bak seg, trenger statsministeren støtte fra Senatet der det sitter 250 representanter som er håndplukket av de militære.

(©NTB)

Flere nyheter: