Menu
Reformvennlige Masoud Pezeshkian (bildet) gikk seirende ut av første runde i presidentvalget i Iran. Fredag møtte han hardlineren Saeed Jalili til omkamp. Foto: AP / NTB

Valglokalene holder åpent til midnatt i Iran

Iranerne gikk fredag til valgurnene for å velge president Ebrahim Raisis etterfølger. Valget sto mellom to høyst ulike kandidater.

Av NTB | 05.07.2024 22:53:08

Politikk: Rasisi omkom i en helikopterulykke i mai, og Saeed Jalili og Masoud Pezeshkian fikk flest stemmer i første valg omgang. Fredag møttes de to til omkamp.

Bare 39,9 prosent av de stemmeberettigede deltok i første runde av presidentvalget, og dette var den laveste valgdeltakelsen siden revolusjonen i 1979.

Fredag kunngjorde innenriksdepartementet at de nærmere 56.000 valglokalene ville holde åpent til midnatt lokal tid, og at alle som var kommet innenfor dørene før den tid ville få avgi stemme.

69 år gamle Pezeshkian, som har vært helseminister i Iran, fikk drøyt 44 prosent av stemmene i første valgomgang. Han blir sett på som reformvennlig.

Høy valgdeltakelse er trolig en forutsetning for at han skal slå 58 år gamle Jalili, som er alt annet enn reformvennlig.

Jalili fikk drøyt 40 prosent i første valgomgang og står Irans leder Ali Khamenei nær.

(©NTB)

Flere nyheter: