Menu
Det ble full Vålerenga-nedtur og nedrykk fra Eliteserien etter to kamper mot Kristiansund. Foto: Annika Byrde / NTB

Vålerenga raknet og rykket ned etter straffedrama – Kristiansund tilbake i Eliteserien

Vålerenga hadde 2-0 fra bortekampen, men rotet bort forspranget på hjemmebane og rykket ned fra Eliteserien. Kristiansund vant på straffer.

Av NTB | 10.12.2023 19:59:45

Sport: Hovedstadsklubben skal dermed spille i 1. divisjon neste sesong. Kvalifiseringsfinalen endte 2-2 sammenlagt.

I straffesparkkonkurransen ble Christian Borchgrevinks bom avgjørende. Kristiansund slapp jubelen løs da Christoffer Aasbak styrte inn 5-4 på straffen som fulgte.

– Vålerenga kollapser, Vålerenga rykker ned. Marerittsesongen tar slutt i Obos-ligaen, kommenterte Peder Mørtvedt på TV 2.

Det er første gang siden 2001 at VIF blir å se på nivå to.

Kristiansund rykker rett opp igjen etter fjorårets fiaskosesong. Sene scoringer fra Mikkel Rakneberg og Marius Broholm sørget for ekstraomganger.

Etter søndagens tap ender Vålerenga sesongen med bare to hjemmeseirer på 16 forsøk på Valle. Ingen i Eliteserien har gjort det dårligere på hjemmebane i 2023.

Kvalikkampen i Oslo ble en nervepinende forestilling, men etter 76 sjansefattige minutter var det de oppmøtte KBK-supporterne som kunne feire da Rakneberg sendte gjestene i ledelsen.

Og bare fire minutter senere sendte Broholm KBK opp i 2-0. Dermed ble det duket for ekstraomganger.

Det dro seg ordentlig til i ekstraomgangene, hvor spillerne fyrte på alle plugger ved enhver anledning. Ingen av lagene klarte å gjøre seg tellende, og oppgjøret måtte dermed avgjøres på straffesparkkonkurranse.

Vålerenga vant også myntkastet om å starte straffesparkkonkurransen, men til hjemmesupporternes fortielse fikk KBK bestemme at straffene skulle skytes mot bortefansens seksjon.

Etter at begge lag hadde satt sine fire første straffer, ble Borchgrevink den store syndebukken.

Vålerenga hadde et fantastisk utgangspunkt til hjemmekampen etter at de vant 2-0 borte i Kristiansund i det første av de to oppgjørene.

Oslo-klubben har imidlertid hatt en forferdelig sesong bak seg, hvor de tapte fire av sine fem første hjemmekamper under Dag-Eilev Fagermo. Det førte til avskjedigelse og en intensiv trenerjakt for ledelse på Valle.

Valget endte i den meget kontroversielle overgangen til Geir Bakke, som kom til Vålerenga fra erkerivalen Lillestrøm.

Bakke har heller ikke fått ting helt på stell i hovedstaden, men klarte med et nødskrik å redde kvalikplass etter et sterkt 1-1-resultat mot bronsevinner Tromsø i siste serierunde.

VIF-supporterne har også i flere år klaget over eier Tor Olav Trøims innblanding i klubben, noe som førte til at Trøim tok et steg til side og ansatte Kjetil Siem som ny styreleder i Vålerenga Fotball AS.

Kristiansund rykket ned fra Eliteserien i 2021 og har siden kjempet for opprykk. KBK sikret seg en billett til playoff-finalen etter at de slo Bryne og Kongsvinger.

Fra før var det klart at Fredrikstad og KFUM Oslo har rykket opp til Eliteserien, mens Aalesund og Stabæk tar turen ned til 1. divisjon.

Før straffesparkkonkurransen valgte VIF-trener Geir Bakke å sette inn straffespesialist Jacob Storevik til fordel for Magnus Sjøeng i Vålerenga-målet.

Vålerenga har også vært preget av flere utenomsportslige saker. Daglig leder Erik Espeseth ble nærmest presset ut av klubben av supporterne, før han valgte å trekke seg fra rollen.

(©NTB)