Menu
Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Uvær preger fjelloverganger og lavlandet i Sør-Norge – folk bes om å la bilen stå

Vinterværet herjer på Vest- og Sørlandet, og i fjellet er det få som kommer seg fram. Statens vegvesen ber folk i Agder og Telemark om å la bilen stå.

Av NTB | 16.03.2023 18:44:01

Vær: Torsdag kveld er alle fjelloverganger fra øst til vest enten stengt eller har kolonnekjøring. Det blir nye vurderinger av situasjonen fredag morgen, tvitrer Vegtrafikksentralen vest.

Meteorologisk institutt har varslet at det kraftige snøværet først kommer til Agder og deretter til Vestfold og Telemark torsdag kveld. Store mengder snø vil gjøre det utfordrende på veiene, og bilister må regne med forsinkelser og vanskelige kjøreforhold.

– Vi oppfordrer trafikantene i Agder om å komme seg tidlig hjem i ettermiddag og la bilen stå i kveld, sier Rudi Malmo i Statens vegvesen i en pressemelding.

På Vestlandet har heftig snøvær og mye vind gjort sin inntreden torsdag kveld. I Haukelitunnelen i Ullensvang har trafikanter blitt stående i flere timer i påvente av kolonnekjøring.

– Det er voldsomt. Vi kommer oss ingen vei, sier Vegard Gangås Bjørseth, som sitter i tunnelen på niende time, til TV 2 i 22-tiden.

– La bilen stå, bli hjemme i kveld og ta hjemmekontor i morgen, hvis du kan, sier Malmo.

Vegvesenet har alt tilgjengelig mannskap ute for å sikre, rydde og strø. I Agder og Rogaland har flere vogntog fått problemer på grunn av føret, blant annet på E39. Også båter kan bli rammet, spesielt på grunn av sterk vind.

– Værforholdene medfører fare for at sambandet Hjelmeland-Nesvik-Skipavik kan bli stengt på kort varsel, skriver Norled på sine nettsider.

Trafikantene bes om å ta det med ro og vise hensyn til brøytemannskapene.

– De er ute og jobber for at du skal komme deg trygt fram, sier Nils Karbø, leder av trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen.

I Rogaland og indre strøk av Vestland fylke er det en kombinasjon av vind, sludd og snø som skaper vanskelige kjøreforhold. Der kan fjelloverganger og skredutsatte strekninger bli stengt på kort varsel.

Litt opp langs kysten, på Sunnmøre, skaper sterk vind de største utfordringene. Kombinert med snø kan vinden gi vanskelige kjøreforhold. Det er stor fare for snøskred i utsatte områder, noe som kan føre til stengte veier.

Enkelte steder er snøskredfaren oppe i faregrad 4 – rødt nivå.

I natt kommer nedbøren for fullt i Vestfold og Telemark. Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for snø i Agder og Telemark.

Vinterføyka, med sterk vind og store snømengder, øker på fra torsdag ettermiddag og vil fortsette utover kvelden og natt til fredag.

(©NTB)

Flere nyheter: