Menu
Den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken ble tatt imot av Moldovas president Maia Sandu i presidentpalasset i hovedstaden Chisinau. Foto. Vadim Ghirda / AP / NTB

Utenriksminister Blinken med milliardstøtte til Moldova

Utenriksminister Antony Blinken lover Moldova 135 millioner dollar for å sikre energitilførsel og motvirke russisk desinformasjon.

Av NTB | 29.05.2024 18:13:01

Krig og konflikter: Blinkens korte besøk var ment å forsikre Moldova om vestlig støtte på et tidspunkt da nabolandet Ukraina sliter med å demme opp for den russiske offensiven i øst, samtidig som president Vladimir Putin advarer Vesten mot å la myndighetene i Kyiv bruke vestlige våpen mot mål i Russland.

Den amerikanske hjelpepakken ble kunngjort på en pressekonferanse etter møtet med president Maia Sandu. Siden utbruddet av Ukraina-krigen har USA bidratt med 774 millioner dollar til Moldova, før den siste pakken onsdag. Av dette har over 300 millioner dollar gått til å sikre energileveranser.

I hovedstaden Chisinau ble Blinken tatt imot av den Europa-vennlige presidenten og andre moldovske ledere. Moldova, med sine 2,5 millioner innbyggere, har en lang grense mot Ukraina, og USA advarer om at landet kan bli stadig mer utsatt for russiske forsøk på å skaffe seg mer innflytelse.

Sjefen for Europa-kontoret i det amerikanske utenriksdepartementet, Jim O’Brian, sa i forrige uke at USA høyst sannsynlig vil kunngjøre en «robust støttepakke» for å sikre Moldovas energiuavhengighet.

O’Brian sa at USA ennå ikke har registrert noen direkte militær trussel fra Russland for å beskytte utbryterrepublikken Transnistria, der det siden tidlig 1990-tall har vært utplassert rundt 1500 «fredsbevarende» russiske soldater.

Blinken reiser videre til Praha for å delta på Natos uformelle utenriksministermøte torsdag og fredag.

(©NTB)

Flere nyheter: