Menu
Wagner-gruppen ble grunnlagt og ledes av Jevgenij Prigozjin. Her er han fotografert under en seremoni for en av gruppens leiesoldater som ble drept i Ukraina. Foto: AP / NTB

USA stempler den russiske Wagner-gruppen som kriminell organisasjon

USA anser den russiske Wagner-gruppen, som har leiesoldater i Ukraina og andre land, for å være en kriminell organisasjon, sier en talsmann for Det hvite hus.

Av NTB | 20.01.2023 19:55:32

Krig og konflikter: – Wagner er en kriminell organisasjon som fortsetter å begå omfattende grusomheter og menneskerettsbrudd, sier John Kirby, talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd.

USA vil i neste uke kunngjøre nye sanksjoner mot Wagner-gruppen, som ifølge Kirby trolig har rundt 50.000 leiesoldater på bakken i Ukraina.

Wagner-soldatene opererer ifølge observatører stort sett uavhengig av de øvrige russiske soldatene i Ukraina, og Wagner-gruppens grunnlegger og leder Jevgenij Prigozjin har gjentatte ganger kritisert den russiske forsvarsledelsens strategi og prioriteringer i krigen.

– Vi ser tegn til økt spenning mellom Wagner og det russiske forsvarsdepartementet, sier Kirby.

– Samtidig ser vi at president Vladimir Putin i økende grad vender seg til Wagner, sier han.

Prigozjin og Putin omtales som nære venner.

Wagner-gruppen har de siste årene også deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik.

Flere nyheter: