Menu
En talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, advarer mot et kinesisk forslag om våpenhvile i Ukraina og mener at det bare vil gi Russland anledning til å befeste sine erobringer i landet. Foto: AP / NTB

USA advarer mot kinesisk forslag om våpenhvile i Ukraina

USA ser med stor bekymring på at Kina forsøker å posisjonere seg som fredsmekler mellom Ukraina og Russland, sier en talsmann.

Av NTB | 17.03.2023 17:14:04

Politikk: En talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd sa torsdag at det vil være positivt dersom Kinas president Xi Jinping tar en prat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Det vil være en svært god ting dersom de to snakker sammen. Vi støtter og har støttet slik kontakt, sa John Kirby.

Xi besøker i neste uke Moskva, men Kirby advarte fredag mot det kinesiske forslaget om en våpenhvile i Ukraina og mener at det bare vil tjene Russland.

– Vi støtter ikke oppfordringene til våpenhvile nå, sa han.

– En våpenhvile nå vil være det samme som en ratifisering av de russiske erobringene, sa Kirby.

– Russland vil stå fritt til å bruke en slik våpenhvile til å ytterligere befeste sin stilling i Ukraina, til å bygge opp igjen styrkene sine slik at de kan starte nye angrep senere når de måtte finne det for godt, sa han.

– Vi tror ikke at dette vil være et steg mot rettferdig og varig fred, sa Kirby.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere hevdet at Beijing mangler troverdighet som fredsmegler i Ukraina ettersom de ikke har fordømt den russiske invasjonen.

Zelenskyj har derimot stilt seg mer åpen til deler av den kinesiske fredsplanen.