Menu
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) er urolig for avlingene på grunn av det varme og tørre været. Foto: Lise Åserud / NTB

Uro for ny tørkesommer – landbruksministeren bekymret

Over 30 grader får mange nordmenn til å juble over varmt sommervær, men Sandra Borch (Sp) er bekymret for tørre åkre og enger.

Av NTB | 16.06.2023 05:39:02

Økonomi og næringsliv: Med tørkesommeren 2018 nokså friskt i minne skaper det varme og tørre været uro i Landbruks-Norge.

– Det er svært tørt mange steder i Sør-Norge, og mange er bekymret for avlingene. Dette er en bekymring jeg deler, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) til NTB.

Landbruksdirektoratet har høynet beredskapen. De mener det er grunn til å vente mindre avlinger enn normalt i år.

– Jeg har tett dialog med Landbruksdirektoratet om situasjonen slik at vi fortløpende kan vurdere nødvendige tiltak, sier Borch.

Etter tørkesommeren 2018 ble det utbetalt rundt 2 milliarder kroner i erstatning til norske bønder. Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) anslo at avlingstapene til bøndene var på over 3 milliarder kroner.

Statsråden forteller at hun har tett kontakt med jordbruksorganisasjonene om tørken.

– Jeg har innkalt faglagene til møte med dette som tema førstkommende mandag, sier Borch.

– Vi følger nøye med på hvordan tørken utvikler seg, sier administrerende direktør Jørn Rolfsen i Landbruksdirektoratet til NTB.

Nå rapporteres det om størst problemer i Oslo og Viken, Vestfold og Telemark, Agder og Innlandet.

– Det er særlig på korn det er ventet dårligere avling enn normalt på grunn av svakere spiring og vekst, sier Rolfsen.

Ifølge Felleskjøpet Agri er situasjonen lik eller verre sør og øst i landet enn i 2018, mens den er vesentlig bedre på Vestlandet og i Midt-Norge.

Bønder i tørkerammede områder blir anbefalt å iverksette tiltak, som tilpasset fôring.

Hun understreker at det i Norge er gode ordninger som kompenserer matprodusenter økonomisk dersom avlingene blir skadelidende av tørken.

I Landbruksdirektoratet får de jevnlige rapporter med oppdatert informasjon om situasjonen fra statsforvalterne.

(©NTB)

Flere nyheter: