Menu
Når EU-regelverket for plastemballasje ikke følges opp i Norge, har kommunene ingen annen mulighet enn å øke avfallsgebyret for innbyggerne, skriver Samfunnsbedriftene. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Ulovlig at Norge gir forbrukerne regninga for plastsøppel

Norge bryter EØS-reglementet når produsentene av emballasje i praksis slipper unna kostnaden for gjenvinning, mener Samfunnsbedriftene.

Av NTB | 03.05.2023 09:24:11

Natur og miljø: Organisasjonen beregner at nordmenn årlig betaler minst én milliard kroner ekstra i gebyrer fordi det norske regelverket glipper på plassering av ansvar, skriver arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen i en pressemelding.

Nå har Samfunnsbedriftene klaget Norge inn for EFTAs overvåkingsorgan Esa. Årsaken er at Norge ikke er konsekvente i gjennomføringen av produsentansvar som virkemiddel, slik EUs direktiv krever. Organisasjonen mener dagens praksis er ulovlig.

– Det er produsentene av plastemballasje som skal stå for kostnaden som norske kommuner har for innsamling og gjenvinning av plast. Men den regningen vil de ikke betale. I stedet sender de milliardregningen til innbyggerne, sier avdelingsleder Svein Kamfjord.

Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs, som Kamfjord leder, organiserer over 100 norske avfallsselskaper. Regelverket for produsentansvar i Norge er fullt av smutthull, og myndighetene mangler oversikt, ifølge Kamfjord.

Dermed slipper produsentene av ulike produkter og emballasje unna mye av regninga. Det er EUs reviderte rammedirektiv for avfall fra 2018 som er gjeldende for norsk rett på dette området. Det at produsentene slipper unna, må også regnes som ulovlig statsstøtte, mener organisasjonen.

(©NTB)

Flere nyheter: