Menu
FIS-president Johan Eliasch svarte på kongressen i Reykjavik onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB

Ukrainas delegat tok ordet på FIS-kongressen – hadde klar Russland-beskjed

Ukrainas representant ba torsdag FIS-kongressen stoppe russiske og belarusiske ledere fra å delta – med mindre de offentlig har fordømt krigen.

Av NTB | 05.06.2024 12:23:16

Politikk: Det var etter at listen over alle stemmeberettigede på kongressen var lest opp, at den ukrainske representanten Julia Siparenko ba om å få ordet.

Hun viste til krigen i hjemlandet og ba om at representanter fra Russland og Belarus ikke får delta på kongressen.

– Det ukrainske skiforbundet er sterkt imot at individuelle representanter fra disse landene får delta personlig på kongressen, med mindre de har vist at de fordømmer enhver form for slik aggresjon, sa Siparenko til forsamlingen i Reykjavik.

Både Russland og Belarus er representert på FIS-kongressen.

Etter innlegget fra den ukrainske delegaten ble presidenten i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet, Johan Eliasch, gitt ordet.

– Vi lever noen ganger i vanskelige tider. Det viktige er at idrett og politikk holdes separat. Ingen kan velge hvor de er født. Noen ganger havner utøvere i midten i slike sammenhenger, og det skaper komplekse og vanskelige situasjoner alle for alle involverte, sa han.

– Husk at utøvere har korte karrierer, og de lider veldig av situasjoner som dette. Vi har alltid søkt å følge anbefalingene til IOC, og dette er noe vi har gjort siden starten av denne konflikten. Alt jeg kan si er at vi sympatiserer veldig med landet ditt og lidelsene dere må utstå. Vi håper denne konflikten snart er over, fortsatte han.

FIS har ikke åpnet for at russiske og belarusiske utøvere kan delta i konkurranser som følge av krigen i Ukraina. Den holdningen har ligget fast i lengre tid.

Den internasjonale olympiske komité har åpnet for at utøvere kan returnere til idretten under strenge nøytralitetsvilkår. De kan ikke bruke nasjonssymboler som flagg og nasjonalsang.

(©NTB)