Menu
Ukraina vil bruke et beløp tilsvarende over 5 milliarder kroner på droner i løpet av 2023, sier landets forsvarsminister. Her er ukrainske soldater i ferd med å sende en drone mot russiske stillinger nær byen Bakhmut. Arkivfoto: LIBKOS / AP / NTB

Ukraina planlegger milliardinnkjøp av droner

Ukrainas forsvarsminister sier landets forsvar vil bruke over 5 milliarder kroner på droner i år. Så langt er 16 avtaler med ukrainske leverandører på plass.

Av NTB | 30.01.2023 19:45:00

Politikk: Både Ukraina og Russland har brukt en rekke droner – også omtalt som ubemannede luftfartøy eller UAV-er – til rekognosering og angrep i krigen, som har pågått drøyt elleve måneder.

– I 2023 øker vi innkjøpene av UAV-er til Ukrainas væpnede styrker. Vi planlegger å sette av rundt 20 milliarder hryvnja til dette, skriver forsvarsminister Oleksij Reznikov på Facebook. Beløpet tilsvarer drøyt 5,3 milliarder kroner til dagens kurs.

Ukraina har mottatt betydelige droneleveranser fra sine allierte, inkludert tyrkiske Bayraktar-droner – som kan utstyres med raketter – og norskproduserte Black Hornet. Sistnevnte er miniatyrdroner som brukes til rekognosering og bare veier 17 gram.

Myndighetene i Ukraina vil også styrke den hjemlige droneproduksjonen. Reznikov sier en selvstendig forsvarsindustri er en faktor i landets forsvarsevne.