Menu
ARKIVBILDE: E. Solberg / Radio Haugaland

Ugyldige bøter til unge kan bli tilbakebetalt

Politiet har stanset utskriving av bøter gjennom en app til personer under 18 år. Riksadvokaten vurderer nå om tidligere bøter er ugyldige og må tilbakebetales.

Av NTB | 04.07.2024 20:57:51

Kriminalitet og rettsvesen: 2.500 unge mellom 15 og 18 år har fått forenklet forelegg gjennom appen etter at politiet tok den i bruk i 2020, opplyser avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet (POD) til Avisa Oslo. Hovedsakelig er foreleggene tilknyttet trafikklovbrudd, blant annet for å kjøre flere på elsparkesykler.

Politiet har nå stanset utskriving av bøter til mindreårige mellom 15 og 18 år som følge av manglende funksjoner i politiets app.

Årsaken til at bøtelegging av unge under 18 gjennom appen ikke er i henhold til lovverket, er at det kun er mulig for én foreldreverge å signere digitalt for å vedta forelegg. Kravet i forskriften er at begge foreldrene må signere.

Riksadvokaten skal nå vurdere eventuelle konsekvenser for foreleggene som allerede er utskrevet til mindreårige. Bøter som manglet signatur av to verger, kan ende med å bli tilbakebetalt ungdommene, skriver avisen.

(©NTB)

Flere nyheter: