Menu
Xanana Gusmão blir trolig statsminister i Øst-Timor igjen. Foto: Kandhi Barnez / AP / NTB

Uavhengighetshelt vant valget i Øst-Timor

Partiet til uavhengighetshelten Xanana Gusmão vant søndagens valg med over 40 prosent av stemmene i Øst-Timor, viser offisielle tall tirsdag.

Av NTB | 23.05.2023 09:59:04

Politikk: Partiet CNRT endte opp med 41,6 prosent av stemmene, mens hovedutfordrer Fretilin fikk 25,7 prosent oppslutning, ifølge tallene.

Det betyr at Gusmão etter alt å dømme igjen blir det sørøstasiatiske landets statsminister nok en gang. Partiet hans CNRT klarte å ta 31 av 65 seter i nasjonalforsamlingen og mangler derfor fullt flertall. Fretilin fikk 19 av setene.

17 partier gikk til valg i år. De var alle nødt til å ha kvinner i minst én av tre stillinger på partilisten. Sperregrensen var på 4 prosent.

Frontene mellom CNRT og Fretilin har vært steile i lang tid, og de har begge nektet å samarbeide om politikken i landet. I 2020 ledet konflikten til at daværende statsminister Taur Matan Ruak, en tidligere geriljaleder, måtte gå etter flere mislykkede forsøk på å få gjennom et budsjett.

Gusmão grunnla CNRT i 2007 og var Øst-Timors første president etter landet ble uavhengig i 2002. Han var deretter statsminister fra 2007 til 2015.

(©NTB)

Flere nyheter: