Menu
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Foto: Olivier Douliery / AP / NTB

Tyrkia jobber med å få forlenget kornavtalen

Tyrkias utenriksminister sier det jobbes hardt med å få forlenget avtalen som sikrer eksport av korn fra Ukraina fra havner som er blokkert av Russland.

Av NTB | 05.03.2023 16:55:33

Økonomi og næringsliv: Avtalen, som ble inngått i juli i fjor, gjør det mulig å eksportere ukrainsk korn og andre jordbruksprodukter gjennom havnene sør i Svartehavet under tilsyn av Tyrkia og FN.

Avtalen ble forlenget i november, men utløper 18. mars dersom den ikke forlenges ytterligere.

Russiske myndigheter har gitt signaler om at de er misfornøyd med deler av avtalen slik den er i dag, og de har sagt de kun vil gå med på en forlengelse dersom interessene til russiske kornprodusenter og andre jordbruksaktører blir tatt mer hensyn til.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier lørdag at Tyrkia nå jobber intenst med å få partene med på å forlenge avtalen

Kornavtalen er viktig for å sikre mateksport til blant annet fattige land i Afrika. Ved at tonnevis av ukrainsk korn når internasjonale markeder, hindres også en kraftig prisstigning.

Både Russland og Ukraina er svært viktige for verdens matforsyning ettersom de er to av verdens største korneksportører.