Menu
Demonstranter samlet seg mandag foran bygningen der en dommer i løpet av kort tid ventes å kunngjøre tiltale mot tidligere president Donald Trump. Foto: AP / NTB

Trump-tiltale kan være rett rundt hjørnet

Politiet i New York forbereder seg på uro etter meldinger om at det vil bli tatt ut tiltale mot Donald Trump, som har oppfordret til massedemonstrasjon.

Av NTB | 20.03.2023 22:04:11

Krig og konflikter: Ifølge Politico, som siterer tre anonyme kilder, vil en storjury i New York ta ut tiltale mot USAs tidligere president i den såkalte hysjpenge-saken. Det skjer angivelig mandag eller onsdag.

Tiltalen dreier seg om utbetalinger Trump skal ha gjort til pornoskuespilleren Stephanie Clifford, kjent under artistnavnet Stormy Daniels, for at hun ikke skulle fortelle om et forholdet de hadde hatt.

Utbetalingen av de angivelige «hysjpengene» skjedde via Trumps tidligere advokat Michael Cohen noen uker før presidentvalget i 2016.

Cohen har vitnet for storjuryen og erkjent at han betalte Stormy Daniels 130.000 dollar, nærere 1,4 millioner kroner. Dette var et utlegg han deretter fikk tilbakebetalt fra Trump, har han fortalt.

Stormy Daniels samarbeider med aktoratet i saken, og det hersker ingen tvil om at utbetalingen fant sted.

Dersom det ender med tiltale, vil det være første gang i USAs historie at det tas ut tiltale mot en sittende eller tidligere president. Det vil sende sjokkbølger inn i valgkampen foran neste års presidentvalg der 76 år gamle Trump nok en gang håper å bli Republikanernes kandidat.

Dersom han i tilfelle tiltale nekter å overgi seg til politiet, vil han i henhold til vanlig praksis bli pågrepet. New York-politiet forberedte seg mandag på dette og opprettet samtidig barrikader rundt bygningen der storjuryens leder, dommer Alvin Bragg, holder hus.

Nylig fikk han mulighet til å forklare seg om saken for en storjury, men avsto ifølge advokatene sine fra å gjøre dette.

Trump hevdet i helgen at han vil bli pågrepet tirsdag og har oppfordret til massedemonstrasjon i New York under slagordet «Ta nasjonen tilbake».

Sist Trump oppmuntret sine tilhengere til å protestere, var 6. januar 2021. Det endte med at kongressbygningen i Washington ble stormet av fanatiske Trump-tilhengere.

Aktoratet argumenterer med at pengene var et forsøk på å hindre publisering av opplysninger som kunne skade Trumps valgkamp, og han risikerer derfor å bli tiltalt for brudd på loven om valgkampfinansiering.

Trump nekter for å ha hatt et forhold til Stormy Daniels og kaller etterforskningen «en heksejakt». Han nekter også for å ha betalt henne for å holde tett.

(©NTB)

Flere nyheter: