Menu
Demonstranter marsjerte i London søndag i protest mot det iranske regimet. På banneret er det bilder av personer som ifølge demonstrantene er drept av iranske myndigheter. Foto: Jonathan Brady / PA / AP / NTB

Tre nye dødsdommer i Iran etter protestene mot landets ledelse

Iranske myndigheter har dømt ytterligere tre personer til døden. De har deltatt i protestene mot regimet etter at Mahsa Amini døde i politiets varetekt.

Av NTB | 09.01.2023 10:55:00

Kriminalitet og rettsvesen: Iransk rettsvesen anklager dem for å ha drept medlemmer av landets sikkerhetsstyrker. Dommene kan ankes.

Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi og Saeed Yaghoub er alle dømt til døden for å ha ført «krig mot Gud» i henhold til landets strenge sharialover, ifølge rettsvesenets nettsted Mizan.

I tillegg er de kjent skyldige i å ha tilhørt en «kriminell gruppe med hensikt å skade landets sikkerhet» – en tiltale som gir ti års fengsel.

En av dem er den fotballproffen Amir Nasr-Azadani (26), som er dømt til i alt 26 års fengsel for tre ulike tiltaler. I henhold til iransk lov skal de imidlertid sones samtidig slik at den reelle fengselsstraffen blir på 16 år.

Også fengselsdommene mot Nars-Azadani og den andre mannen kan ankes.

Fire av dem er henrettet, og for ytterligere to er dommene ventet å bli fullbyrdet innen kort tid ettersom dommene mot dem er opprettholdt av høyesterett og ikke lenger kan ankes.

Lørdag henrettet iranske myndigheter Mohammad Mehdi Karami and Seyed Mohammad Hosseini. De var kjent skyldige i å ha angrepet paramilitære styrker i Karaj vest for Teheran i november.

– Henrettelsene er en fortsettelse av drapene på forsvarsløse demonstranter i fengsel og har intet juridisk grunnlag, sier IHRs leder Mahmood Amiry-Moghaddam.

Han ber verdenssamfunnet iverksette hardere straffetiltak mot prestestyret i Teheran.

I en uttalelse mandag fordømmer pave Frans Iran for å bruke dødsstraff mot dem som krever større respekt for kvinner.

To andre menn, Mohsen Shekari and Majidreza Rahnavard, ble henrettet i desember, også de etter å ha blitt anklaget for angrep på sikkerhetsstyrkene.

I den samme rettssaken ble to andre dømt til fengsel for hendelsen som førte til at tre medlemmer av sikkerhetsstyrkene mistet livet i provinsen Isfahan den 16. november, melder Mizan.

Med de tre siste dødsdommene er i alt 17 personer dømt til døden etter at protestbølgen startet i midten av september.

Ingen av dem fikk juridisk bistand, og begge ble utsatt for tortur som skulle presse fram tilståelser, melder den Oslo-baserte menneskerettsgruppa Iran Human Rights (IRH).

Flere nyheter: