Menu
Toppidrettssjef Tore Øvrebø følger med på Seinen-utfordringene. Foto: Javad Parsa / NTB

Toppidrettssjefen om ny måling med dårlig vannkvalitet i Seinen: – Følger situasjonen nøye

Elven Seinen i Paris hadde søndag for høye verdier av blant annet E. coli-bakterier til at OL-konkurranser kunne ha blitt avholdt. Toppidrettssjefen er tett på situasjonen.

Av NTB | 21.06.2024 17:13:22

Sport: Myndighetene i den franske hovedstaden presenterte fredag resultatene av en fersk analyse av vannkvaliteten i elven som skal benyttes til havsvømming og triatlon under sommerens OL.

Prøvene som lå til grunn ble tatt sist søndag. De viste at vannet er for urent til at det kunne vært gjennomført OL-øvelser der nå.

Det franske nyhetsbyrået AFP skriver at resultatene viser at konsentrasjonen av E. coli-bakterier var høyere enn de anbefalte grenseverdiene på fire ulike steder i elven praktisk talt gjennom hele forrige uke.

I en ukentlig rapport publisert av Paris-ordførerens kontor pekes uvanlig mye regnvær for årstiden på som årsak for de høye forekomstene av to typer avføringsbakterier.

– Prøvene fra Seinen oppfyller ikke de standardene vi vil ha i sommer, sa Marc Guillaume om resultatene.

Han er øverste administrative leder i Paris-regionen.

På spørsmål fra NTB om de seneste prøvene av Seinen-vannet skaper bekymring, svarer toppidrettssjef Tore Øvrebø:

– Vi følger situasjonen nøye og holder oss oppdatert om situasjonen. Vi er trygge på at arrangørene og myndighetene håndterer denne utfordringen på best mulig måte, da det er betydelige interesser i å få gjennomført en god og trygg konkurranse.

Han tror ikke regjerende triatlonmester Kristian Blummenfelt & co. bruker mye tid på å bekymre seg for om vannkvaliteten vil holde mål i tide til sommerlekene.

– Utøverne bruker lite energi på dette, og det er jo en god egenskap for toppidrettsutøvere, sier Øvrebø.

AFP skriver at det er brukt omkring 1,4 milliarder euro, rundt 16 milliarder kroner, på å oppgradere kloakken og gjøre andre tiltak for å forbedre kvaliteten inn mot gigantarrangementet som venter.

Ordfører Anne Hidalgo i Paris er blant dem som har lovet at vannkvaliteten i Seinen vil bli god nok, og hun har lovet å stupe uti for å bevise det.

Onsdag opplyste Hidalgo at badeseansen vil skje i uken som begynner med 15. juli, etter det kommende valget i Frankrike.

Også IOC-president Thomas Bach har sagt at han vil teste vannet i Seinen.

Ved siden av å være arena for konkurranser skal også OLs åpningsseremoni gjennomføres på elven.

«Vannkvaliteten forblir forringet på grunn av … regn, høy vannstand, lite solskinn (og) temperaturer under sesongmessige normer,» heter det i rapporten.

Utendørssvømmerne og triatletene skal konkurrere i Seinen under Paris-lekene som starter 26. juli. En snau måned før startskuddet går er altså ikke utfordringene knyttet til vannkvalitet under kontroll.

(©NTB)

Flere nyheter: