Menu
I juni 1987 opptrådte Tina Turner på Valle Hovin i Oslo. Hun var en av verdens største konsertartister i flere tiår. Foto: Morten Hvaal / NTB

Tina Turner – «dronning av rock’n’roll» og overlever

Den ustoppelige sangstjernen og konsertgiganten Tina Turner er død, 83 år gammel.

Av NTB | 24.05.2023 21:38:52

Kultur og underholdning: Hun ble først kjent med ektemannen Ike Turner. Ike og Tina Turner sto for en lang rekke hits og opptredener på 1960- og 70-tallet.

Men det var da Tina Turner brøt ut av et fysisk og psykisk voldelig ekteskap at hun kom til sin rett. Listetopplåten «What’s Love Got To Do With It» i 1984 ble hennes største triumf.

Tirsdag døde Turner 83 år gammel etter lang tids sykdom, i sitt hjem i Küsnacht nær Zürich, ifølge hennes manager. Hun ble sveitsisk statsborger for et drøyt tiår siden.

Hun forlot det 16-årige ekteskapet med Ike i 1978 fysisk forslått, psykisk nedbrutt og økonomisk ruinert. Men i 40-årene ble hun en superstjerne på egen hånd – i en alder der de fleste jevnaldrende popstjernene var på vei ned. I mange år var hun en stor konsertartist.

Beyoncé, Mick Jagger og mange artister mellom dem beundret henne. Tina Turner var en av verdens mest vellykkede artister. Hun behersket pop, rock og rhythm and blues på øverste nivå.

Turner var kjent for alt fra sin brummende kontraltostemme, et frimodig smil med kraftige kinnbein, et bredt utvalg av parykker og de sterke, raske beina som hun mer enn gjerne viste fram. Hun solgte mer enn 150 millioner plater verden over og vant elleve Grammy-priser.

I 1991 ble hun og Ike Turner innviet i Rock and Roll Hall of Fame, og i 2021 ble hun innviet på egen hånd. Livet hennes ble avbildet i en film, en Broadway-musikal, og en HBO-dokumentar i 2021 som hun kalte sitt offentlige farvel.

Få stjerner har reist så langt for å komme seg til topps. Turner begynte livet som Anna Mae Bullock på et segregert sykehus i Tennessee 26. november 1939, og avsluttet det i en herskapelig bolig på 24.000 kvadratmeter med utsikt over Zürichsjøen.

I sentrum var klassikere som «Proud Mary,» «Nutbush City Limits» og «River Deep, Mountain High» fra 60- og 70-tallet, samt solohitene fra 1980-tallet: «What’s Love Got to Do with It,» «We Don’t Need Another Hero» og en cover av Al Greens «Let’s Stay Together.»

(©NTB)

Flere nyheter: