Menu
Anne Birgitte Grindhaug fra Åkra setter opp to teaterforestillinger under Fiskeridagene i Åkrehamn Foto: Camilla Vandvik
Anne Birgitte Grindhaug fra Åkra setter opp to teaterforestillinger under Fiskeridagene 2023 i Åkrehamn. Foto: Camilla Vandvik

Teatervandringen «Sildakånå på kaien» til Fiskeridagene

Det er i dag duket for den 26. utgaven av Fiskeridagene. Teaterstykket "Sildakånå på kaien" settes opp igjen i år. Bak står åkrabu Anne Grindhaug som ønsker å formidle lokalhistorien om sildefisket.

Av tomas | 02.08.2023 12:19:59

Lokal kultur og fiskehistorie: Det er i dag, onsdag 2.august, duket for den 26. utgaven av Fiskeridagene i Åkrehamn. Arrangørene bak festivalen, som startet i 1996, hadde ikke forestilt seg at arrangementet skulle bli så populært som det nå er blitt.

Under Fiskeridagene, som varer fram til 6.august, kommer den 26 år gamle åkrabuen og scenekunstneren Anne Birgitte Grindhaug til å fremføre teatervandringen «Sildakånå på kaien», hvor hun selv spiller karakteren «Gudrun».

26-åringen har selv produsert teatervandringen, som foregår i havneområdet på Åkra og inne på Åkrehamn Kystmuseum. Grindhaug bor fortiden i Oslo, men har tatt turen til hjemstedet for å fremføre det interaktive teaterstykket.

– Jeg vil formidle lokalhistorien til Åkrehamn rundt det store sildefisket og tiden etter at sildenæringen forsvant, forteller Grindhaug til Radio Haugaland:

Forestillingen hadde premiere på Fiskeridagene 2022 og spilte totalt 8 fulle forestillinger. Siden teaterstykket var så populært, blir det i år satt opp en forestilling om dagen.

Teatervandringen "Sildakånå på kaien" under Fiskeridagene 2-6.august 2023. Scenekunstner Anne Birgitte Grindhaug fra Åkra står bak stykket. Foto: Anne Birgitte Grindhaug

Teatervandringen «Sildakånå på kaien» spilles under Fiskeridagene 2-6.august  2023. Scenekunstner Anne Birgitte Grindhaug (26) fra Åkra står bak stykket. Foto: Camilla Vandvik

Om «Sildakånå på kaien»:

Sildakånå Gudrun tar med seg publikum på vandring i området hvor sildefisket hadde sin storhetstid, og forteller om hvordan det var å arbeide som sildekone.
Det legges vekt på bymiljøet på kaien, de lokale virksomhetene og kvinnenes sentrale rolle i det store sildesjauet.

Åkrehamn var faktisk Norges største fiskerihavn rundt årtusenskiftet 1800-1900 og på 1930-tallet Norges største fiskerikommune.

Teatervandringen avsluttes inne på Åkrehamn Kystmuseum hvor sildakånå viser hele prosessen fra fisken kommer inn på mottaket, blir saltet og lagt i saltlake i kummer, videre lagt på tønner og eksportert utenlands.

Formålet med prosjektet er å tilgjengeliggjøre lokalhistorien om sildefisket i Åkrehamn frem til 1950-tallet, på en troverdig og underholdende måte for lokale og tilreisende mennesker i alle aldre.

Urpremiere på nytt teaterstykke: Den unge åkrabuen og scenekunstneren har også skrevet et annet teaterstykke «Mann i båt» som har urpremiere under Fiskeridagene.

Forestillingen er inspirert av statuen «Mann i båt» som står på Åkratorget til minne om alle fiskerne som har arbeid og slitt, og risikert både liv og helse, til sjøs under sildefisket. Stykket spilles av skuespiller Vegard Heggelund fra Kopervik.

Statuen Mann i båt Åkrehamn Foto:

Statuen «Mann i båt» Åkrehamn Foto: Anne Birgitte Grindhaug

Om «Mann i båt»: En sildefisker tar publikum med seg om bord den lokale treskøyten RIMA. Båten er en tråler fra 1960-tallet som er vernet av Riksantikvaren og eid og restaurert av Åkrehamn Fartøyvernforening.

Fiskeren forteller om tiden etter at silden forsvant på våre trakter i 1958, og hvordan dette påvirket samfunnet med store nedgangstider i fiskeriet og stor arbeidsløshet.

Det var reketrålingen og skiddfiskjet som ble redningen for Åkrabuen på denne tiden. Her blir det også aktuelt å trekke frem byggingen av Hydro Aluminium i 1965 og starten på det store oljeeventyret i 1969, som begge skapte mange arbeidsplasser for tidligere fiskere.

Sildefiskeren skal også blant annet spille trekkspill og synge den lokale visen «Vårsildfisje» av 3Busserulls, og mimre tilbake til de gode tidene med sildefisket på Åkra.

«Mann i båt»-forestillingen starter ved indre havn og ender på kaien ved Mortholmen Sildesalteri.

Om scenekunstneren Anne Birgitte Grindhaug: Grindhaug, som fortiden bor i Oslo, har bachelorgrad innen musikkteater og videreutdannelse innen kulturledelse. I to år har hun jobbet på fulltid som frilans scenekunstner, sanger, musikalartist, skuespiller og dramatiker.

Anne Birgitte Grindhaug. Foto: Camilla Vandvik

Anne Birgitte Grindhaug. Foto: Camilla Vandvik

26-åringen skriver også egne teaterstykker, arrangerer konserter, synger i begravelser, bryllup og årslag, og tar ellers på seg en rekke ulike oppdrag innen kunst- og kulturfeltet. Hun skal også være med på europaturné av G.Verdis populære opera AÏDA.

Under Fiskeridagene 2-6.august blir det blant annet også konserter, Amerika-fest og revy. Det er Karmøy Røde Kors og Åkrehamn Kystmuseum som er arrangør av Fiskeridagene.

Hele programmet kan du lese på Fiskeridagenes nettsider.

Flere nyheter: