Menu
En av det taiwanske regjeringspartiets tilhengere holder en plakat der det står «Hongkong i går. Taiwan i dag» under en demonstrasjon mot myndighetene i Beijing sist tirsdag. Foto: Chiang Ying-ying / AP / NTB

Taiwan hardt ut mot Kina etter tale i Singapore

Taiwan beklager dypt det de mener er provoserende og irrasjonelle uttalelser fra Kinas forsvarsminister under sikkerhetskonferansen i Singapore.

Av NTB | 02.06.2024 08:23:04

Krig og konflikter: Regjeringen i Taipei reagerer svært sterkt etter at forsvarsminister Dong Jun fra talerstolen truet med å knuse alle som eventuelt forsøker å skille Taiwan fra Kina.

– Den som våger å skille Taiwan fra Kina, vil bli knust til fillebiter og lide sin egen ødeleggelse, sa han foran utsendinger fra 40–50 land.

Han anklaget også taiwanske separatister og eksterne krefter for å ødelegge utsiktene til en «fredelig gjenforening».

Taiwan tar sterkt avstand fra talen på det som er den største årlige sikkerhetskonferansen i Asia.

– Kina har gjentatte ganger truet Taiwan med maktbruk på internasjonale arrangementer, fastslår den taiwanske regjeringen i en uttalelse søndag.

Her understrekes det også at Taiwan aldri har vært en del av Folkerepublikken Kina.

– Det er et objektivt faktum at de to sidene av Taiwanstredet aldri har vært underordnet hverandre. Å opprettholde fred i Taiwanstredet er et felles ansvar for begge parter, skriver den taiwanske regjeringen.

Da Kinas kommunister vant borgerkrigen i 1949, flyktet den tapende part, nasjonalistene, til Taiwan og opprettet sitt eget styre der. Etter hvert har Taiwan utviklet seg til et demokrati som har alliert seg militært med USA, men uten at øya offisielt er anerkjent som et eget land av amerikanske myndigheter.

(©NTB)

Flere nyheter: