Menu
President Volodymyr Zelenskyj på talerstolen i Singapore. Foto: Vincent Thian / AP / NTB

Zelenskyj: Over 100 land og organisasjoner har bekreftet at de deltar på fredskonferanse i Sveits

Over 100 land og organisasjoner har bekreftet at de deltar på fredskonferanse i Sveits, opplyser Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Av NTB | 02.06.2024 07:03:04

Krig og konflikter: Han talte søndag på sikkerhetskonferansen på Shangri-La-hotellet i Singapore, der ledere, ministre og andre utsendinger fra 40–50 land deltar.

Zelenskyj uttrykte skuffelse over at noen verdensledere ennå ikke har forpliktet seg til deltakelse på konferansen i Sveits 15. og 16. juni. Han nevnte ikke navn, men muligens gjelder det Kina.

Landet har valgt å ikke delta med henvisning til at det er vanskelig å skape fred når den ene parten, Russland, ikke er invitert.

Russisk deltakelse ville neppe vært akseptabelt for Ukraina, men Sveits har understreket at Russland er nødt til å bli involvert i en eventuell fredsprosess.

– En fredsprosess uten Russland er ikke mulig, sier Sveits’ regjering i en uttalelse i mai.

Zelenskyj har tidligere også uttrykt skuffelse over at USAs president Joe Biden ennå ikke har sagt at han selv vil være til stede på konferansen.

I midten av mai opplyste Sveits at rundt 50 land hadde meldt seg på konferansen, om lag halvparten av dem land utenfor Europa.