Menu
Det norske helseteamet fra Norwac var på Al-Awda-sykehuset i Jabalia, men ble evakuert og er nå på European Gaza Hospital i Khan Younis. F.v.: Einar Gunnarson, Hilde Rinnan Vollan, Mohammad Abou-Arab og Khalaf Mreihil. Foto: Norwac / NTB

Sykehus i Nord-Gaza beleiret – norsk helseteam er evakuert av FN

Al-Awda-sykehuset nord på Gazastripen er under beleiring fra israelske soldater for femte dag på rad, ifølge direktøren. Det norske helseteamet er evakuert.

Av NTB | 23.05.2024 19:10:21

Arbeidsliv: – Soldatene er i sykehusets gårdsrom og i husene rundt. Det er kontinuerlig skyting med gevær og granatkastere. Soldatene stormet sykehusets hovedbygning onsdag kveld, sier Mohammad Saleh, som er fungerende sykehusdirektør til nyhetsbyrået AFP.

De ansatte ble tvunget til å flykte, og sykehuset drives nå svært provisorisk av 13 ansatte. Det er kun 11 pasienter igjen, samt to kvinner som følger mindreårige barn.

Lederen for Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sa torsdag på X at det var 140 ansatte, pasienter og medfølgende på sykehuset da soldatene stormet inn. Al-Awda-sykehuset ligger i Jabalia nord i Gaza.

Til NTB opplyser Kristil Haraldstad, Norwacs landansvarlige for Palestina, at det norske personellet ble hentet av en FN-kolonne for seks dager siden. De er nå på European Gaza Hospital i Khan Younis sør på Gazastripen.

– Situasjonen nord på Gazastripen nå er helt horribel. Nord-Gaza er under konstant bombardement. Teamet vårt ønsket egentlig ikke å evakueres, men det var ikke forsvarlig å bli, forteller Haraldstad.

Hun opplyser at det norske helsepersonellet har det fint etter forholdene, og at ingen er skadet. Flere av dem var opprinnelig ferdige med sin tid på Gazastripen, men fortsetter å jobbe på sykehuset i Khan Younis.

Situasjonen gjør det vanskelig å komme seg ut fra Gazastripen, der det er harde kamper mellom israelske styrker og væpnede palestinere også i Rafah på grensa til Egypt.

I Genève sa WHO-sjefen torsdag at det bare er to sykehus som er i drift nord på Gazastripen, inkludert Al-Awda-sykehuset. På tirsdag måtte pasienter og ansatte evakuere det andre – Kamal Adwan-sykehuset, ifølge direktør Hossam Abu Safia.

Israel hevder at Hamas bruker sykehusenes områder til å planlegge og sette i verk angrep mot israelske soldater, en framstilling Hamas avviser.

Et norsk helseteam fra Norwac har arbeidet ved sykehuset siden april.

WHO besøkte Al-Awda regelmessig i april for å levere mat og drivstoff, men tidligere i uken sa WHO-leder Ghebreyesus at skarpskyttere hadde tatt stilling rundt sykehuset og at artilleri hadde truffet femte etasje.

(©NTB)

Flere nyheter: