Menu
– Anerkjennelse av Palestina er en støtte til moderate krefter, som er på vikende front i en langvarig og grusom konflikt, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han kunngjorde beslutningen sammen med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) onsdag. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Norges ambassadør i israelsk UD: – Det motsatte av å støtte Hamas

Israels bånd til Irland, Norge og Spania vil rammes av «alvorlige konsekvenser» etter beslutningen om å anerkjenne Palestina som stat, advarer israelsk UD.

Av NTB | 23.05.2024 19:09:28

Krig og konflikter: Det israelske utenriksdepartementet utdyper ikke hva de alvorlige konsekvensene vil kunne innebære etter at de tre landenes ambassadører ble kalt inn på teppet torsdag. De tre landenes regjeringer kunngjorde dagen før at de vil anerkjenne Palestina som suveren stat 28. mai.

Utenriksdepartementet i Oslo bekrefter overfor NTB at israelsk UD i møtet ga uttrykk for sterk misnøye med Norges beslutning om å anerkjenne Palestina som stat.

– Vår ambassadør understreket at dette var det motsatte av å støtte Hamas. Han viste til at anerkjennelsen var en støtte til moderate krefter i Israel og Palestina, og til palestinere som støtter tostatsløsningen, Oslo-avtalene, tar avstand fra vold og ønsker en fredelig løsning, uttaler pressetalsperson Ane Jørem i Utenriksdepartementet.

– Det vil bli ytterligere alvorlige konsekvenser for relasjonene til landene deres etter beslutningen de fattet, sier den høytstående tjenestemannen Jacob Blitstein ifølge en uttalelse fra Israels utenriksdepartement samme ettermiddag.

Blitstein uttalte seg under møtet med diplomatiske utsendinger fra de tre landene. Han ga ambassadørene en reprimande for det han beskriver som en fordervet beslutning om å anerkjenne en palestinsk stat, opplyser israelsk UD.

Videoen viser soldatene sittende på bakken med bundne hender, noen av dem med blod i ansiktet, etter at de ble tatt til fange fra Nahal Oz-basen sør i Israel. Det tre minutter lange klippet ble også offentliggjort til mediene onsdag.

Blitstein hevder anerkjennelsen av Palestina gjør det vanskeligere «å fremme en avtale for løslatelse av gislene» som fortsatt holdes fanget i Gaza.

– De bestemte seg for å gi en gullmedalje til morderne og voldtektsmennene i Hamas. Vi vil vise dem hvilken forvridd avgjørelse regjeringene deres har tatt, sa Katz i en uttalelse onsdag.

– Midt i en krig, med titusenvis av døde og sårede, må vi holde liv i det eneste som kan gi et trygt hjem for både israelere og palestinere: To stater som kan leve i fred med hverandre, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da regjeringen kunngjorde beslutningen.

Det var Israels utenriksminister Israel Katz som beordret at ambassadørene fra Norge, Spania og Irland skulle kalles inn på teppet torsdag.

Ambassadørene ble under møtet vist en video der væpnede palestinere tar til fange fem kvinnelige israelske soldater under Hamas-angrepet på Israel 7. oktober.

De tre landenes avgjørelser har fått hard kritikk av Israel, og landets ambassadører er kalt hjem fra Oslo, Madrid og Dublin. Så langt har 143 av verdens om lag 200 land anerkjent Palestina. Ett av dem er Sverige, som tok dette skrittet i 2014.

(©NTB)

Flere nyheter: