Menu
Svensk høyesterett har godkjent utlevering av en PKK-tilhenger til Tyrkia. Nå er de opp til statsminister Ulf Kristersson (bildet) og den svenske regjeringen om utleveringen skal skje. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sveriges høyesterett godkjenner første utlevering til Tyrkia

Svensk høyesterett har godkjent den første utleveringen av en PKK-tilhenger fra Sverige til Tyrkia.

Av NTB | 06.06.2023 21:09:46

Politikk: Domstolen godkjente vedtaket i forrige uke, og det er nå opp til den svenske regjeringen om utleveringen skal skje.

PKK-tilhengeren som kan bli utlevert, er en 35 år gammel mann. Han ble pågrepet i Sverige i fjor etter anmodning fra Tyrkias riksadvokat.

Mannen ble i 2014 dømt til fire år og sju måneders fengsel i Tyrkia for narkotikaforbrytelser. Etter at han ble prøveløslatt, flyttet mannen til Sverige. Tyrkias riksadvokat vil nå at 35-åringen skal sone resten av dommen i Tyrkia.

Ifølge mannen selv handler utleveringen om at han var politisk aktiv i det prokurdiske HDP-partiet og åpenlyst viste støtte til PKK på Facebook, noe riksadvokaten i Tyrkia avviser.

Beslutningen kommer rett før neste ukes Nato-møte mellom Tyrkia og Sverige.

– For den svenske regjeringen kommer det veldig betimelig, sier Tyrkia-ekspert Paul Levin, som var ekspertvitne under rettsforhandlingene, til Aftonbladet.

Utenriksminister Tobias Billström skal torsdag møte Nato-sjef Jens Stoltenberg for å diskutere utleveringen.

(©NTB)

Flere nyheter: