Menu
Norge fordømmer Russlands ulovlige aggresjonskrig og uforsvarlige angrep på Ukrainas infrastruktur, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. Arkivfoto: Hanna Johre / NTB

Huitfeldt bekymret over demningskollapsen i Ukraina

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun er dypt foruroliget over ødeleggelsen av Kakhovka-demningen i Sør-Ukraina.

Av NTB | 06.06.2023 21:09:33

Økonomi og næringsliv: – Elektrisitetsverket ligger i den delen av Kherson fylke som er midlertidig okkupert av russiske styrker. Vannet som nå flommer gjennom den skadede demningen, setter en rekke bebygde områder på begge sider av Dnipro-elva i fare. Tusenvis av sivile ukrainere kan bli rammet, og flommen vil medføre enorme miljøødeleggelser, sier Huitfeldt i en uttalelse tirsdag kveld.

– Den synkende vannstanden i Kakhovka-reservoaret øker også faren for en uønsket hendelse ved Zaporizjzja-atomkraftverk, da kjølevannet i verste fall vil kunne falle bort. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har uttalt at det for øyeblikket ikke er noen akutt risiko for en slik hendelse som følge av at demningen er ødelagt, sier utenriksministeren.

– Ødeleggelsen av Kakhovka-demningen ville ikke ha skjedd om Russland ikke hadde gått til angrep på Ukraina. Norge fordømmer Russlands ulovlige aggresjonskrig og uforsvarlige angrep på Ukrainas infrastruktur, sier Huitfeldt.