Menu
Norges Fotballforbund og president Lise Klaveness har ennå ikke tatt stilling til Uefas siste beslutning om Russland. Foto: Heiko Junge / NTB

Sverige slutter seg til boikott av Uefas nye Russland-grep – NFF vurderer saken

Sverige og Polen er de siste i rekken av nasjoner som ikke godtar Uefas nye linje om å sende aldersbestemte landslag ut i kamper mot Russland. NFF tenker.

Av NTB | 27.09.2023 14:12:44

Økonomi og næringsliv: Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

Etter kort tid meldte fotballforbundet i England at det ikke ville bli aktuelt å godta det grepet. Onsdag morgen tok Danmark og Ukraina en tilsvarende beslutning om å boikotte eventuelle kamper mot russiske lag, og deretter varslet Det polske og det svenske fotballforbundet det samme.

– Forbundsstyret tok en veldig tidlig beslutning da Russland gikk til sitt uakseptable angrep på Ukraina om at vi ikke hadde til hensikt å delta i konkurranseaktiviteter med russiske deltakere, sier Sveriges fotballpresident Fredrik Reinfeldt på en pressekonferanse.

Han på peker videre at Sveriges svar på Norges idrettsforbund, Riksidrottsforbundet, har vedtatt at russiske deltakere ikke er tillatt i barne- og ungdomsidretten i Sverige.

– Vi har heller ikke tenkt å spille mot russiske lag utenfor Sverige, sier Reinfeldt.

«Jeg ble overrasket over gårsdagens uttalelse fra Uefa-styret. Hvis russiske landslag får delta i turneringer, kommer ikke våre landslag til å konkurrere mot dem. Det er den eneste riktige avgjørelsen», skriver Kulesza på X/Twitter.

I Danmark var fotballforbundet tidlig ute med sitt syn i saken onsdag.

– Vi kommer ikke til å se et dansk landslag som spiller mot et russisk landslag – uansett alder. Det vil jeg understreke. DBUs posisjon er den samme som den alltid har vært, sa kommunikasjonssjef i det danske forbundet, Jakob Høyer, til nyhetsbyrået Ritzau.

Hvis enda flere følger etter, kan det være begrenset hvem de russiske U17-lagene kan spille mot når de blir sluppet inn i varmen igjen.

«Meldingen om dette kom sent i ettermiddag, før landskampen mot Portugal. Vi har ikke rukket å vurdere dette», skriver kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Anderssen.

Fra dansk hold pekes det på at aktørene i europeisk fotball neppe står samlet i saken.

– Jeg vil vurdere at det er veldig ulike holdninger til dette rundt om i europeisk fotball. Vi har sett i andre debatter at Europa og europeiske fotballforbund ikke snakker med én stemme, sier kommunikasjonssjef Høyer.

Spørsmålet er hvilke konsekvenser det vil få dersom nasjoner som motsetter seg spill mot russiske landslag og ikke møter til kamp.

– Det skal vi forholde oss til hvis det skjer. Vi kan ikke se for oss en situasjon der Danmark må spille mot et russisk landslag, uansett alder, sier Høyer.

Det understrekes at kamper med russiske lag skal spilles uten Russlands flagg, nasjonalsang eller landslagsdrakt, og ikke på russisk jord.

– Ved å utestenge barn fra våre turneringer, vil vi ikke bare unnlate å sikre deres grunnleggende rett til en helhetlig utvikling, men direkte utsette dem for diskriminering, uttalte Uefa-president Aleksander Ceferin onsdag.

Norges J17-lag skal spille kvalifisering i Polen midt i oktober, G17-laget i Romania i november.

Den polske fotballpresidenten Cezary Kulesza er på samme linje.

NTB har rettet en forespørsel til Norges Fotballforbund om hvilke linje de legger seg på i saken.

Styret i Uefa har bedt forbundets administrasjon om å foreslå en teknisk løsning som lar Russland delta i EM-kvalifiseringen i de yngste årsklassene selv om trekningen allerede er foretatt.

(©NTB)