Menu
Riksbanksjef Erik Thedéen, her avbildet i januar. Foto: Jessica Gow / TT / NTB

Sverige hever styringsrenta og varsler ytterligere økning

Den svenske Riksbanken hever styringsrenta til 4 prosent og varsler en ny oppjustering rundt årsskiftet.

Av NTB | 21.09.2023 09:52:20

Politikk: Riksbanken har nå hevet styringsrenta åtte ganger på rad, og renta er på det høyeste nivået siden oktober 2008. Rentehevingen torsdag var på 0,25 prosentpoeng.

Riksbanken skriver i sin begrunnelse at utviklingen i landet går i riktig retning, men at trykket fra prisveksten i Sverige fortsatt er for høyt. Derfor varsler de at det trengs enda et rentehopp.

Prognosen deres er nå et rentesnitt på 4,03 prosent fjerde kvartal i år, og 4,10 prosent tredje kvartal neste år. Først i 2026 venter de at styringsrenta er nede igjen på 3,69 prosent.

– Sammen med den grunnløst svake krona bidrar det til å holde inflasjonen oppe. Det er en økt risiko for at prisveksten ikke fortsetter ned og når målet for stabilisering raskt nok, heter det i begrunnelsen.

Verdien av svenske kroner har den siste tida falt til et historisk bunnivå sammenlignet med euro. Torsdag formiddag kostet 1 euro 11,83 svenske kroner etter en topp på nær 12 kroner for en uke siden.

– Per i dag er krona underpriset. Den økonomiske utviklingen i Sverige sett opp mot verden ellers taler for at krona kommer til å styrkes framover, selv om det er vanskelig å forutsi hvor mye og når, skriver Riksbanken.

De har fått signaler fra markedsaktører om at investorer spekulerer i en stadig svakere svensk krone. Banken tror et oppsving kan komme ganske raskt når det først inntreffer.

I en annen pressemelding torsdag skriver Riksbanken at den planlegger å sikre deler av valutareserven. I praksis innebærer det at banken kjøper svenske kroner for utenlandsk valuta.

Samtidig har prisveksten i sommer falt mer enn ventet, viser tall fra Sveriges statistiske sentralbyrå (SCB). Mens inflasjonen i juli var på 9,3 prosent, endte den på 7,5 prosent i august, mot analytikernes forventning på 7,7 prosent.

Den svenske Riksbanken meddelte torsdag også at de fra og med neste år kommer til å ha åtte pengepolitiske møter i året, mot fem nå.

– Flere beslutningsmuligheter letter Riksbankens arbeid med å tilpasse pengepolitikken raskt etter de rådende omstendighetene, uttaler riksbanksjef Erik Thedéen.

Den svenske sentralbanken påpeker at prisene på tjenester fortsetter å øke i rask takt i landet.

Ifølge Riksbanken bidrar spekulasjon til den svake kronekursen.

Sjeføkonom Jens Magnusson i SEB sa denne uka at han ikke venter at utviklingen vil snu med det første, selv om en ny renteøkning kan bremse kronefallet.

(©NTB)

Flere nyheter: