Menu
Sveriges rikspolitisjef Anders Thornberg (t.h.) på tirsdagens pressekonferanse. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB

Svensk politisjef: – Tre nye rekrutteres til kriminelle miljøer hver dag

Den organiserte kriminaliteten er blitt så omfattende i Sverige at den utgjør en trussel mot systemet, advarer landets rikspolitisjef Anders Thornberg.

Av NTB | 02.05.2023 10:14:22

Kriminalitet og rettsvesen: Han fastslår også at rekrutteringen til de kriminelle miljøene fortsetter ufortrødent, og at det i snitt blir rekruttert tre personer til organisert kriminalitet hver eneste dag, ofte barn og unge.

– Voldskapitalen er stor og antall innblandede er skremmende, sier han.

– Den organiserte kriminaliteten spiser seg inn i samfunnets ulike funksjoner og har antatt proporsjoner som er en trussel mot systemet.

Den dystre beskrivelsen ble tirsdag lagt fram på en pressekonferanse i Stockholm.

Et lyspunkt er at antall skytinger med dødelig utgang har gått ned.

– I 2023 ser vi tross alt en nedadgående kurve når det gjelder antall døde i skytinger. Med et er altfor tidlig å trekke noen konklusjoner av det, sier han.

– Vi har funnet drapsplaner i telefoner når vi har stanset gjerningsmenn ute i trafikken. Vi finner gjerningsmenn med beskyttelsesvester, ansiktsmasker og kuler i løpene på sine våpen, sier han.

Rundt 100 personer med koblinger til i alt ti pågående gjengkonflikter i Stockholm sitter for tiden fengslet. I Stockholms län er antall fengslede oppe i nesten 450 personer, ifølge Sveriges Radio, P4.

I et intervju med nyhetsprogrammet Ekot i Sveriges Radio i helgen oppga Thornberg at rundt 30.000 personer har koblinger til skyteepisoder og bombeeksplosjoner i Sverige.

For å beskrive hvor stor utfordringen er, viste han til at Sverige har i alt 22.600 politifolk, altså langt mindre enn antall personer som er koblet til alvorlig organisert kriminalitet.

Thornberg oppgir også at politiet har forhindret cirka 40 voldshendelser i Stockholm så langt i 2023.

Politiet har ifølge Thornberg begynt å jobbe på en ny måte, som anses som mer effektiv. Bare i Stockholm er det siden 25. desember beslaglagt 100 pistoler, 31 automatpistoler, 66 sprenglegemer, 10 håndgranater og 79 kilo dynamitt.

(©NTB)

Flere nyheter: