Menu
Med sin Stortingslønn vil Andreas Sjalg Unneland få 133.039 kroner i bot, hvis han skulle betalt 1,5 månedslønner i fartsbot. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

SV vil innføre gigantiske fartsbøter

SV vil ha fartsbøter på 1,5 ganger månedslønnen. Det kan bety bøter i hundretusenkronersklassen for dem som tjener mest.

Av NTB | 21.03.2023 09:16:41

Politikk: Andreas Sjalg Unneland, som sitter i justiskomiteen for SV, vil at fartsbøter ikke skal ha faste takster som nå, men at man i likhet med fyllekjøring skal bøtelegges etter inntekt, skriver VG.

– Dersom du kjører i fylla er det standardisert at boten beregnes ut fra 1,5 ganger månedslønnen. Det er ingen fornuftig grunn for at det samme ikke skal gjelde dersom du råkjører, sier Unneland til avisen.

Unneland bruker seg selv som eksempel: Med sin Stortingslønn vil han få 133.039 kroner i bot, hvis han skulle betalt 1,5 månedslønner.

Laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, som hadde en inntekt på 1,2 milliarder kroner i fjor, ville til sammenligning fått 150 millioner kroner i bot for en fartsovertredelse, sier Unneland.

Unneland viser til at varianter av tilsvarende måter å taksere fartsbøter allerede brukes flere steder i Europa, og sammenligner det med at man har et progressivt skattesystem i Norge.

(©NTB)

Flere nyheter: